Otthon

Szeretni való állatok, akiknek joguk van a szabadsághoz és az élethez

Akinek valaha volt már háziállata, az jól tudja, mennyire a szívünkhöz tudnak nőni ezek az imádni való élőlények, akik olyan szemekkel képesek ránk nézni, hogy a szívünk összeszorul a szeretet és hűség láttán, ami azokból sugárzik. Mégis vannak olyan emberek, akiket nem hat meg az állati szeretet, az állat élethez és szabadsághoz való joga. Többek között velük szemben is meg kell védenünk szeretni való állatainkat.

Az állatoknak is vannak jogaik, még ha egyesek erről nem is tudnak, vagy nem veszik figyelembe ezt a tényt. Mert a szemükben a körülöttünk élő kutyák, macskák, lovak, birkák, csirkék, kecskék, békák és madarak nem számítanak érző élőlénynek. Pedig nagyon is azok: olyan szeretni való állatok mindannyian, akik nemcsak hű barátai lehetnek az embereknek, de intelligens egyéniségek is, akiknek joguk van a szabadsághoz és az élethez. Olyan filmeket gyűjtöttünk össze, amelyekben hasonló témával foglalkoznak az alkotók. Íme!

1. Szabadítsátok ki Willyt! (Free Willy), 1993

Willy az óceántól és családjától elszakított háromtonnás kardszárnyú delfin (vagy gyilkos bálna), akinek a turistákat kellene szórakoztatnia a kéretlen fogságban. Összebarátkozik Jesse-vel, a tizenkét éves utcagyerekkel, aki segít neki újra szabaddá válni.

 

 

2. Andre, a fóka (Andre), 1994

A Whitney család valamennyi tagja nagy állatbarát. Nagy fordulatot vesz az életük, amikor a családfő egyszer csak beállít egy bébifókával. Örökbe fogadják Andrét, aki hálából szintén családjául fogadja őket.

 

 

3. Fekete szépség (Black Beauty), 1994

A történet középpontjában egy gyönyörű és rendkívül okos ló áll, Fekete szépség, aki túlságosan is bízik az emberekben. Farmról farmra vándorol, kalandok és megpróbáltatások sorát éli át, míg végül igazi barátra és otthonra lel.

 

 

4. Babe, 1995

Babe, a kismalac vidáman és boldogan éli életét. Ám minden megváltozik, amikor az anyját elhurcolják egy teherautón, amely mindig elviszi a disznókat, de sohasem hozza vissza őket. A kismalac is a vásáron köt ki, ahonnan Hoggett gazda hazaviszi a farmjára. Babe belopja magát a többi állat szívébe, miközben régi malacvágya is teljesül: juhászkutya lesz belőle…

 

 

5. 101 kiskutya (101 Dalmatians), 1996

Roger (Jeff Daniels) és Anita (Joely Richardson) a parkban ismerkednek össze, kutyáiknak köszönhetően. Szerelem első látásra, akárcsak a két dalmata között, akik hamarosan 101 pöttyös kiskutyával állítanak haza. Az idillnek azonban hamar vége szakad, a velejéig gonosz Szörnyella De Frász (Glenn Close) szemet vet a jószágokra, és elrabolja a kiskutyákat, hogy újabb szőrmebundát varrathasson magának.

 

 

6. Fehér Isten, 2013

Az ember legjobb barátja a kutya, de ha rosszul bánik vele, a hű társ a gazdája ellen fordulhat. Egy új rendelet szerint a korcsokat be kell jelenteni, minden példányt összeírnak, amelyik nem fajtiszta. Dániel viszont nem akar súlyos ebadót fizetni átmenetileg nála lakó lánya kedvencéért, Hágenért. A kislány hiába tiltakozik, kidobja a kutyát. Az állat egy kóbor falka tagja lesz, harci kutyává képezik ki, viadalokon fogadnak rá, majd a sintérek fogják el. Amikor az egyre dühösebb négylábúnak sikerül kiszabadulnia a rács mögül, társai követik, és elözönlik Budapest utcáit. Aki valaha ártott nekik, az meglakol…

 

 

A témával Állatvédelem címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása. A stúdióban beszélget Kőbán Rita, Varga Adrienn és Vidra Betty, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.