Otthon

Tél, te csodás! – Programtippek a hideg szerelmeseinek

Az évszak kezdete után általában jó néhány hét vagy akár hónap is eltelik, mire észbe kapunk, hogy ilyenkor is rengeteg lehetőségünk van. Ne vágyakozzunk télen a nyár után, inkább élvezzük ki az évszak nyújtotta lehetőségeket, amikre csak az évnek ebben a szakaszában van esélyünk – sőt, amilyen szeszélyes és tavaszias a tél mostanában, még ilyenkor is csak elvétve. Elő tehát a hótaposóval, a vastag bakanccsal és pulóverrel vagy a rég elfeledett korcsolyával, és irány a szabadba!

Hófesztivál a Mátrában

Bár idén sem örülhettünk túl sokszor a hónak, semmi sem akadályozhatja meg, hogy egy jót mulassunk a Mátrában a január utolsó hétvégéjén (január 25–27.) hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Családi sínapokon és Hófesztiválon. A fesztivál nem más, mint a hó és a téli sportok ünnepe, színes sportprogramokkal, látványos pirotechnikai elemekkel és tűzijátékkal díszített záró-showműsorral és koncertekkel. A jó hangulatról többek között Horváth Charlie és zenekara is gondoskodik. Egy igazi hóünnep, kicsiknek és nagyoknak, családoknak és bulizni vágyóknak, vagy csak azoknak, akik még január végén sem szívesen eresztik a karácsonyt.

Fotó: iStock.com/ LuckyBusiness

Fotó: iStock.com/ LuckyBusiness

Igazi Alaszka – Erdei kutyaszánozás

Ha pedig már úgyis a Mátrában vagyunk… érdemes kipróbálni a kutyaszánozást is a csodás, téli erdőben. Hogy nincs elég hó? Semmi baj, a kutyaszánozást nemcsak hóban próbálhatjuk ki, hanem anélkül is van rá lehetőség a High-tech Sportok Bázisa szervezésében. A 6–8 husky által húzott szánokon egyszerre 4-5 fő utazhat, de az élmény jóval több egyszerű utazásnál, hiszen a program során a kutyákkal is megismerkedhetünk, jó ízűt beszélgethetünk a szánok hajtóival, akik igazán bensőséges kapcsolatot ápolnak szeretett kutyáikkal. A másfél órás túrákat március közepéig minden csütörtökön, szombaton és vasárnap megrendezik, tehát érdemes még most lecsapni a lehetőségre, ha szeretnénk egy kicsit Alaszkában érezni magunkat.

Korizás a városban

Bár az utóbbi évek szeszélyes időjárása miatt kevés lehetőségünk van arra, hogy természetes tavakon korcsolyázzunk, így sem kell lemondanunk erről a téli sportról, hiszen szinte minden városban van jégpálya, van, ahol több is. Azért is nagyszerű ezeket a pályákat kipróbálni, mert gondosan kezelik és karbantartják őket, így a jégen nem kell figyelnünk arra, hogy a természetes fagyás okozta bukkanókat kerülgessük, csak a siklásra és a szórakozásra koncentrálhatunk. Persze nagyon fontos, hogy közben mindig vigyázzunk egymásra, és lehetőleg szorítsunk időt egy finom meleg teára is, két nagy kör között.

Fotó: iStock.com/hedgehog94

Fotó: iStock.com/hedgehog94

Merüljünk egy jó fürdőben

A téli hónapokban igazán jól tud esni egy egyszerű forró kádfürdő is, hát még egy pár órás wellness! A fővárosban is számtalan fürdőt találhatunk, ahol eltölthetünk egy kellemes délutánt a gyógyvízben relaxálva, de vidéken is rengeteg a lehetőség. Ha az utóbbit választjuk és belefér a költségvetésbe, egy egész hétvégét is rászánhatunk a pihenésre, és talán még arra is marad időnk, hogy felfedezzük a környéket, amelyet választottunk. Igazi testi-lelki feltöltődés lehet, próbáljuk ki!

Fánkozzunk Budán!

És aki a kinti sportok helyett inkább a szabadban elfogyasztott finomságokat preferálja, annak is van lehetősége bőven a téli hónapokban, hiszen egy jó kis fesztiválnak sosem szabhat gátat a hidegebb idő. Jó példa erre a II. Budai Farsangi Fánkfesztivál, amelyet február 9–11. között rendeznek meg és ahol több mint 80-féle hagyományos és trendi fánk, street food, farsangi ételek és még számtalan finomság kerül terítékre. Az ételek mellett a fesztiválon különleges borokat, pálinkákat, söröket és farsangi koktélokat is kóstolgathatunk, de lesznek családi programok is, és akár mi magunk is kipróbálhatjuk a helyszínen a fánkkészítést.