Otthon

Lakberendezési ötletek azoknak, akikre jellemző a szorongás

A szorongás egy bonyolult érzelmi állapot, amit olykor nem könnyű leküzdeni. Ha valaha is volt benne részünk, akkor tudjuk, hogy mennyire gyenge és védtelen is tud lenni egy szorongó ember. És ebben a helyzetben nincs rosszabb, mintha a gyógyulást egy olyan helyen várnánk, ami inkább benne tart minket ebben a kellemetlen helyzetben. Érdemes lehet úgy kialakítani a lakásunkat, hogy az inkább enyhítse a szorongásunkat. Néhány egyszerű változtatás az otthonunkban segíthet ebben. Íme néhány lakberendezési ötlet szorongó személyiségűek számára.

Varázsoljunk tágas, nyitott tereket az otthonunkba. Ha tehetjük, nyissunk össze két helyiséget, a fölösleges tárgyaktól és bútoroktól, ha tehetjük, szabaduljunk meg, hogy minél szabadabban mozoghassunk a lakásban. A helyiségekben teremtsünk friss illatot, olyan illatot, amitől megnyugszunk, amit szívesen szagolunk órákon vagy napokon keresztül is akár. Ha tehetjük, vegyük körbe magunkat friss virágokkal, de ebben az esetben ügyeljünk, hogy miután elhervadtak, kidobjuk azokat, ne maradjon fonnyadt virág a nappaliban vagy a konyhában.

Fotó: iStock.com/poligonchik

Fotó: iStock.com/poligonchik

Fény és sötét

Vizsgáljuk meg a világítótesteket és lámpákat. Teremtsünk mindenhol fényt, legyen világos a helyiségekbe, ugyanakkor a meghitt világítást is biztosítsuk magunknak, ha éppen ahhoz lenne kedvünk. Jól jöhet péládul egy himalájalámpa. Ha szokott fájni a fejünk, biztosítsuk, hogy a szobákat szükség esetén jól le tudjuk sötétíteni – szerezzünk be megfelelő függönyöket, esetleg redőnyöket vagy spalettákat.

Dekoráció esetén törekedjünk az egyszerűségre, a helyiségek színválasztásánál keressük a pasztellszíneket (és semmiképp az élénk, harsány árnyalatokat). A kellemes, romantikus dekorációról azonban ne mondjunk le: a hálószobában és a fürdőben is törekedjünk a szép, meghitt környezetre.

A minimalista berendezkedésnek köszönhetően várhatóan nem lesz többé nagy rendetlenség, de tegyünk is meg mindent azért, hogy rend és tisztaság legyen otthon. Ne halmozzuk fel a tárgyakat, a feleslges dolgoktól szabaduljunk meg: adjuk vagy adományozzuk el, vagy dobjuk ki azokat.