Otthon

10 lakberendezési szabály, amit illene már elfelejtenünk

Ahogyan a divat, úgy a lakberendezési szabályok is változnak – ami kőbe vésett törvény volt pár éve, az ma már lehet, hogy nem állja meg a helyét. Megmutatjuk, melyek azok a lakberendezési szabályok, amelyeket 2018-ban már igazán érdemes áthágnunk.

1. Egymáshoz illő kanapé és fotelek

Teljesen felesleges egy egész garnitúrát megvennünk ugyanabból a stílusból – ma már nagyon divatos, ha ugyan színben és stílusban passzoló, de kicsit másfajta foteleket vásárolunk magunknak. Ezzel egy kicsit feldobhatjuk a nappalink hangulatát anélkül, hogy össze-vissza hatást keltenénk.

2. A hálószobába csak hálószobabútort

Itt is teljesen felesleges egyforma bútorzatot vennünk – csak ügyeljünk rá, hogy színben és/vagy stílusban menjenek egymáshoz, onnantól pedig a határ a csillagos ég. Az sem lényeg, ha nem kifejezetten hálószobába készült bútorzatot veszünk.

3. A fehér fal kórházat csinál a szobából

Ez egyáltalán nincs így, a fehér falak ismét nagyon divatosak, ami nem is csoda: világosabb és elegánsabb lesz tőlük minden szoba. Az alapszabály csak annyi, hogy ne tegyünk túl sok fehér bútort és használati tárgyat a fehér fallal körbeölelt szobába, és máris nem fog úgy kinézni a lakásunk, mint egy kórterem.

Fotó: iStock.com/ KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/ KatarzynaBialasiewicz

4. A bútorokat csak a falak mellé tegyük

Nem kell minden egyes bútorunknak fallal érintkeznie – az üres teret megtörő asztal és székek például nagyon jól tudnak kinézni, de egy kanapét sem feltétlenül kell szimmetrikusan vagy fal mellé elhelyeznünk. Merjünk kísérletezgetni!

5. Csakis csempét a fürdőszobába

A kizárólag csempézett fürdőszobák ideje lejárt, ma már rengeteg lehetőség közül választhatunk, ha újítani szeretnénk egy kicsit. Felejtsük el a régimódi megoldásokat, és legyünk nyitottak az újításokra.

6. A székeknek illeniük kell az asztalhoz

Ezúttal is ugyanaz a helyzet, mint a nappaliban: ahogyan a kanapénak és a foteleknek sem kell mindenben stimmelniük, úgy az asztalnak és a székeknek sem. A fő az, hogy találjunk egy kapcsolódási pontot: mindegyik legyen pasztell, legyenek geometrikusak a formák, vagy ugyanolyan régimódi stílusban készüljenek.

7. Mindenből a legnagyobbat

A nagy bútorok már egyáltalán nem divatosak, most a praktikusságon és a hasznosságon van a hangsúly. A régi, nagy bőrkanapékat egészen nyugodtan hanyagolhatjuk, és az óriási dohányzóasztaloknak is búcsút inthetünk – most a minimalizmus jegyében rendezkedjünk be, ami kimondja, hogy csak azt vásároljuk meg, amit használunk is.

8. A gyerekszobába sok szín kell

A gyerekszobákat is elérte a lakberendezési forradalom – most már nem kell kék szobát festeni a kisfiúnak, és rózsaszínt a kislánynak. A gyerekszoba is lehet nyugodtan fehér, játsszunk inkább a berendezéssel és a díszítőelemekkel, így sokkal elegánsabb eredményt kapunk. Arról nem is beszélve, hogy a gyerek is jobban érzi magát, ha nem élénk színű, nyomasztó falak veszik körül.

Fotó: iStock.com/ KatarzynaBialasiewicz

Fotó: iStock.com/ KatarzynaBialasiewicz

9. A beton túl durva

A 2018-as év egyik slágere lesz a betonfal – igen, a belső terekben is! A szürke amúgy is hódít már egy ideje, ezért kézenfekvő, hogy a simán hagyott, kicsit dizájnolt, de nem túlgondolt betonfal is hamarosan a virágkorát éli majd.

10. A függöny kötelező

Ha nem olyan területen lakunk, ahová könnyen belátnak (vagy ha nem vagyunk szégyenlősek), akkor egész nyugodtan elfelejthetjük a hagyományos függönyöket. Egy kisebb szobát sokkal nagyobbnak mutat, ha csak sötétítőt használunk, egy nagy szobába pedig fényt enged be, ha nem zárjuk el az útját a vastag függönyökkel. Mindenképpen jól járunk!