Otthon

A világ legöregebb, legszebb, leghíresebb fái

A fák elképesztő élőlények. Nemcsak árnyékot, termést, tiszta levegőt, jobb talajt adnak, de megnyugvást, felüdülést is – főleg akkor, ha ilyen történetük van.

A világ legidősebb fája

A Matuzsálem fa sima tűjű szálkásfenyő, és több mint 4800 éves. Ezt a kort még felfogni is nehéz. A fa a kelet-kaliforniai Fehér-hegységben nő, ám pontos helyét az amerikai erdészeti szolgálat nem véletlenül nem árulja el a nagyérdeműnek. Annyit biztosan tudunk, hogy korának megállapításához mintát vettek belőle, tehát hitelesen a Matuzsálem a világ legöregebb fája. Ezt fajtájának is köszönheti, a simatűjű szálkásfenyők nagyon lassan nőnek, de kifejezetten ellenállóak, sűrűek és gyantásak, ami védi őket sok kártevőtől, betegségtől. Több hasonló fenyőt találtak már, amelyek minimum 3000 évesek.

https://www.instagram.com/p/Bb2XlXcHQrM/?tagged=methuselahtree

Sherman tábornok

Neve ellenére nem egy emberről, hanem egy hatalmas fáról van szó, a tábornok a leghatalmasabb ma is álló óriásfenyő, akkora, hogy sok forrás szerint a legnagyobb élőlény a világon. A fa a Sequoia Nemzeti Parkban található Kaliforniában, korát  2300 és 2700 év közé becsülik. Nincs ezzel egyedül: az Óriás-erdőben, ahol él, sok fa ilyen hatalmas és idős. Nevét 1879-ben kapta William Tecumseh Sherman amerikai polgárháborús tábornok után.

https://www.instagram.com/p/BddWWLhBXAa/?tagged=generalshermantree

Buddha megvilágosodásának helye

Az indiai Bihar államban található a hatalmas, öreg fügefa, a Bódhifa, ami állítólag Buddha megvilágosodásának helyét is jelöli. A Bódhifa szent füge valószínűleg nem az az eredeti fa már, aminél Buddha megvilágosodott, de annak közvetlen leszármazottja, így sokan szeretnék látni vagy a közelében lenni, ismert zarándokhely.

https://www.instagram.com/p/BdnJvYggf-o/?taken-at=263978351

A magányos ciprus

A világ egyik legismertebb fája, amely a Pacific Grove-ot Pebble Beachcsel összekötő 17-Mile Drive nevű út egyik fő dísze. A ciprusfát együtt csodálhatjuk a Csendes-óceánra nyíló kilátással, így már nem is illik rá annyira a „magányos” jelző. A gyönyörű ciprusfélét egyébként Észak-Amerika első hódítói vitték is magukkal, így nagyon sok található belőle Angliában. A fa Magyarországon is megél.

https://www.instagram.com/p/BdjGjYGnJjW/?taken-at=224235652

Robin Hood menedéke

A Major tölgy az angliai sherwoodi erdő egyik fő dísze, s a legenda szerint ennél a fánál tudott letáborozni és elbújni annak idején Robin Hood és csapata. Korát 800 és 1000 év közé teszik, neve pedig azért Major, mert 1790-ben Hayman Rooke polgármester és régiséggyűjtő a sherwoodi erdő ősi fáiról szóló könyvében már megemlítette. A polgármester angol fordítása a major, így a fa hivatalos magyar neve a Polgármester tölgye.

https://www.instagram.com/p/BInko_TAJfN/?tagged=majoroak

Az élet fája

Bahreinben a sivatag közepén áll, és a helyiek szerint pontosan jelöli az Édenkert egykori helyét. A 4-500 éves fa még a legszárazabb időjárást is kibírja, mert gyökerei elképesztően mélyre nyúlnak a földbe, ezért is állhat a kopár sivatag egyetlen hatalmas növényeként.

https://www.instagram.com/p/BYN7WQmHxQg/?taken-at=351561671

A sárkányfa

Az Indiai-óceánon elhelyezkedő Socotra szigetén található sárkányvérfa elképesztő látványt nyújt. Alakja egy esernyőéhez hasonlít, nagyon rossz körülmények között is megél, gyantája pedig olyan sötétvörös színű, mintha vér folyna belőle. Azon a vidéken nem csak egyetlen található belőle, de ez nem von le semmit értékéből.

https://www.instagram.com/p/Bdg8_4KgAuo/?taken-by=socotra_fans

Bükkábrányi ősfák

Bár Magyarországon nem találunk több ezer éves fákat – a legöregebb, a hédervári Árpád-tölgy 800 éves lehet –, azért nem kell szégyenkeznünk. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található bükkábrányi ősfák például egy több mint hétmillió éves mocsáriciprus-erdő maradványai. A Gemenci-erdőben pedig olyan több mint százéves nyárfa áll, amelynek törzskörmérete 12 méter, s ezzel kiérdemelte a hazánk legnagyobb fája címet.

https://www.instagram.com/p/BWVPLabhEDr/?tagged=b%C3%BCkk%C3%A1br%C3%A1ny