Otthon

A világ legöregebb, legszebb, leghíresebb fái

A fák elképesztő élőlények. Nemcsak árnyékot, termést, tiszta levegőt, jobb talajt adnak, de megnyugvást, felüdülést is – főleg akkor, ha ilyen történetük van.

A világ legidősebb fája

A Matuzsálem fa sima tűjű szálkásfenyő, és több mint 4800 éves. Ezt a kort még felfogni is nehéz. A fa a kelet-kaliforniai Fehér-hegységben nő, ám pontos helyét az amerikai erdészeti szolgálat nem véletlenül nem árulja el a nagyérdeműnek. Annyit biztosan tudunk, hogy korának megállapításához mintát vettek belőle, tehát hitelesen a Matuzsálem a világ legöregebb fája. Ezt fajtájának is köszönheti, a simatűjű szálkásfenyők nagyon lassan nőnek, de kifejezetten ellenállóak, sűrűek és gyantásak, ami védi őket sok kártevőtől, betegségtől. Több hasonló fenyőt találtak már, amelyek minimum 3000 évesek.

Sherman tábornok

Neve ellenére nem egy emberről, hanem egy hatalmas fáról van szó, a tábornok a leghatalmasabb ma is álló óriásfenyő, akkora, hogy sok forrás szerint a legnagyobb élőlény a világon. A fa a Sequoia Nemzeti Parkban található Kaliforniában, korát  2300 és 2700 év közé becsülik. Nincs ezzel egyedül: az Óriás-erdőben, ahol él, sok fa ilyen hatalmas és idős. Nevét 1879-ben kapta William Tecumseh Sherman amerikai polgárháborús tábornok után.

Buddha megvilágosodásának helye

Az indiai Bihar államban található a hatalmas, öreg fügefa, a Bódhifa, ami állítólag Buddha megvilágosodásának helyét is jelöli. A Bódhifa szent füge valószínűleg nem az az eredeti fa már, aminél Buddha megvilágosodott, de annak közvetlen leszármazottja, így sokan szeretnék látni vagy a közelében lenni, ismert zarándokhely.

A magányos ciprus

A világ egyik legismertebb fája, amely a Pacific Grove-ot Pebble Beachcsel összekötő 17-Mile Drive nevű út egyik fő dísze. A ciprusfát együtt csodálhatjuk a Csendes-óceánra nyíló kilátással, így már nem is illik rá annyira a „magányos” jelző. A gyönyörű ciprusfélét egyébként Észak-Amerika első hódítói vitték is magukkal, így nagyon sok található belőle Angliában. A fa Magyarországon is megél.

A post shared by Abby Hancock (@abbyhancock) on

Robin Hood menedéke

A Major tölgy az angliai sherwoodi erdő egyik fő dísze, s a legenda szerint ennél a fánál tudott letáborozni és elbújni annak idején Robin Hood és csapata. Korát 800 és 1000 év közé teszik, neve pedig azért Major, mert 1790-ben Hayman Rooke polgármester és régiséggyűjtő a sherwoodi erdő ősi fáiról szóló könyvében már megemlítette. A polgármester angol fordítása a major, így a fa hivatalos magyar neve a Polgármester tölgye.

Az élet fája

Bahreinben a sivatag közepén áll, és a helyiek szerint pontosan jelöli az Édenkert egykori helyét. A 4-500 éves fa még a legszárazabb időjárást is kibírja, mert gyökerei elképesztően mélyre nyúlnak a földbe, ezért is állhat a kopár sivatag egyetlen hatalmas növényeként.

A sárkányfa

Az Indiai-óceánon elhelyezkedő Socotra szigetén található sárkányvérfa elképesztő látványt nyújt. Alakja egy esernyőéhez hasonlít, nagyon rossz körülmények között is megél, gyantája pedig olyan sötétvörös színű, mintha vér folyna belőle. Azon a vidéken nem csak egyetlen található belőle, de ez nem von le semmit értékéből.

Bükkábrányi ősfák

Bár Magyarországon nem találunk több ezer éves fákat – a legöregebb, a hédervári Árpád-tölgy 800 éves lehet –, azért nem kell szégyenkeznünk. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található bükkábrányi ősfák például egy több mint hétmillió éves mocsáriciprus-erdő maradványai. A Gemenci-erdőben pedig olyan több mint százéves nyárfa áll, amelynek törzskörmérete 12 méter, s ezzel kiérdemelte a hazánk legnagyobb fája címet.