Otthon

4 + 1 film, amelyből kiderül, hogy idősen is lehetünk aktívak

Sőt! Sokak szerint az élet csak akkor kezdődik, hiszen már nincs gondunk a munkára, élvezhetjük az életünk hátralévő részét, s azt miért kellene otthon, a négy fal között megtenni? Mert ahogy mondják, „öregember nem vénember”, vagyis 50, 60 vagy 70 év felett is megvalósíthatjuk önmagunkat, az álmainkat, a vágyainkat. Élvezhetjük az életet úgy, mintha fiatalok lennénk.

„Öregember nem vénember” – tartja a mondás, és Hollywood rendre bebizonyítja, hogy igenis van alapja. Hiszen készítettek már több olyan filmet, amelyikben a szereplő vagy a szereplők idősek, de az előrehaladott koruk ellenére igenis aktívak, és olykor még a fiatalokat is meghazudtoló életvidám hozzáállással élvezik az életet. Vagy megvalósítják önmagukat, egy régi álmot, egy régi vágyukat. Olykor sírunk, olykor nevetünk ezeken az alkotásokon, de mindenképp a szívünkhöz szólnak, és megmutatják, hogy igenis lehet, sőt, érdemes 50, 60 vagy 70 év fölött is belevágni valamibe, ami rólunk szól, ami mi vagyunk. Mert lehetetlen ebben a korban sem létezik.

Fotó: iStock.com/shironosov

Fotó: iStock.com/shironosov

1. A leggyorsabb Indián (The World’s Fastest Indian), 2005

Szívbemarkoló történet Burt Munróról (Anthony Hopkins), aki egy isten háta mögötti kisvárosban él, valahol Új-Zélandon az 1960-as években. Az idős férfi különcségével kitűnik környezetéből, mégis szeretet veszi körül. Saját világot teremtett magának, amelynek két főszereplője van: ő és az 1920-as években gyártott Indian márkájú motorja. Egész életét a motor tökéletesítésének szenteli, és amikor úgy érzi, hogy elkészült vele, nekivág a nagy útnak. A világ egyik leghíresebb gyorsasági pályája a Utah állambeli Bonneville sóval borított síksága, itt akarja tesztelni Munro Indianjét. Aki még nem látta, az mindenképp nézze meg ezt a filmet. Nem bánja meg, ígérjük!

 

 

2. A bakancslista (The Bucket List), 2007

Egy film ismét arról, hogy az álmainkat meg kell valósítanunk, mielőtt meghalunk. Maga a bakancslista pedig nem más, mint azon dolgok hosszabb-rövidebb listája, amelyeket az ember meg akar tenni az életben. Carter Chambers (Morgan Freeman) is összeírja ezeket, amikor kórházba kerül. Ahogyan a milliárdos Edward Cole (Jack Nicholson) is, aki szintén kénytelen szembenézni a véggel, és osztozni a kórházi szobán Carterrel. A két, egymástól teljesen különböző ember elhatározza, hogy hátralevő idejükben végrehajtják mindazt, amiről álmodoztak. A mi listánk hogy áll?

 

 

3. Mamma Mia!, 2008

Donna (Meryl Streep) független, egyedülálló anya, és van egy kis szállodája egy idilli kis görög szigeten. Lánya, Sophie (Amanda Seyfried) esküvőjére Donna meghívta két legjobb barátnőjét, az életrevaló Rosie-t (Julie Walters) és a módos, sokszor elvált Tanyát (Christine Baranski) a régi zenekarából, a Donna és a Dinamókból. Titokban Sophie is hívott három vendéget: három férfit Donna múltjából, akik közül az egyikük a lány apja. És együtt mulatnak fiatalok és idősek, élvezik az életet a csodálatos helyszínen.

 

 

4. Rocky Balboa, 2006

Kicsit „keményebb” vizekre evezünk. Rocky Balboa (Sylvester Stallone) egykor legenda volt, most azonban békésen él Philadelphiában, egy apró étterem tulajdonosaként, és ritkán gondol a régi dicsőségre. De amikor lehetősége nyílik rá, elhatározza, hogy ismét megmutatja a világnak: még mindig képes a lehetetlenre. Rocky újra kiáll a reflektorfénybe, és kihívja a nehézsúlyú világbajnokot, Mason „The Line” Dixont (Antonio Tarver). Ötvenéves elmúlt, magányos és szegény. Van esélye? Természetesen nincs. De ő azért is megpróbálja, mert megtanulta, hogy a lehetetlen vállalkozások a legszebbek és legizgalmasabbak – és persze a legveszélyesebbek is.

 

 

+ 1. The Expendables – A feláldozhatók (The Expendables), 2010

Igen, egy kicsit viccnek is szántuk ezt az utolsót, miközben ebben a filmben is csupa olyan idősebb, fiatalon aktív, profi és mindenkit legyőző akcióhős szerepet kapott (és a második, valamint a harmadik részben is), akikről azt gondolnánk, hogy már kiöregedtek a világot egy szál atlétában megmentő szerepből, aztán kiderül, hogy mégsem, sőt! Még mindig képesek megmenteni azt. A történet szerint Barney Rossnak (Sylvester Stallone) nincs veszítenivalója. A félelmet nem ismerő férfi a Feláldozhatók vezetője, egy csapat zsoldosé, akik halálosak és a végsőkig is elmennek, ha egy megbízatásról van szó. Lee Christmas (Jason Statham), a pengék mestere, Yin Yang (Jet Li), a közelharc szakértője, Gunnar Jensen (Dolph Lundgren), a mesterlövész azonnal akcióba lépnek, amikor a titokzatos Mr. Church (Bruce Willis) olyan megbízással keresi meg őket, amelyet más nem vállalna el. Barney és csapata hamarosan szembekerül James Monroe-val (Eric Roberts), az egykori, dörzsölt CIA-ügynökkel.

 

 

A témával Ne csak egészség legyen! címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai adása. A stúdióban beszélget Halász Aranka, Kovács Kriszta és Majsányi Kati, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.