Otthon

Hogyan zajlik a karácsony a brit királyi családban?

Meghan Markle idén rendhagyó módon a királyi családdal karácsonyozik, ami rengeteg kötelező programmal is jár majd. Így néz ki a királynő és családja karácsonyi programja minden évben.

A háromnapos ünnepséget a királynő norfolki birtokán tartják majd, így a Buckingham-palotában nem marad királyi családtag az ünnepekre. A norfolki Sandringham-kastély a királynő privát otthona, 1862-ben, Viktória királynő uralkodása alatt lett a család tulajdona. Már 4 generáció óta a királyi család privát vidéki házaként szolgál. Erzsébet és családja minden évben itt töltik a karácsonyt, és most már Meghan is csatlakozhat hozzájuk.

Az ünnepi rituálék a Sandringham-kastélyban kezdődnek, ahol szenteste délutánján teával nyitják meg a szezont. Magyar szokásokhoz hasonlóan a királyi család tagjai is aznap este bontják ki az ajándékaikat.

EPA/BARTLOMIEJ ZBOROWSKI POLAND OUT

Karácsony első napján egy kiadós közös reggeli után templomba indul a család, méghozzá a birtok szélén található Szent Mária Magdolna-templomba, ahol meghallgatják a misét. Ezután egy tradicionális brit ebéd következik, majd a királynő beszéde, amelyen minden családtag jelen van. A családtagoknak a beszéd után van először lehetőségük arra, hogy egy kicsit magukra maradjanak, és azt tehessenek, amit akarnak – egészen a délutáni teáig, ahol karácsonyi gyümölcsös kuglófot is felszolgálnak.

Ezután következik a hagyományos karácsonyi vacsora, ahol a főszakács maga vágja fel a sültet az asztalnál, és egy pohár whiskey-t is elfogyaszthat a királyi családdal, miután elvégezte a rá kiszabott feladatot. Ez az egyetlen alkalom, amikor a szakács az ebédlőben lehet.

A hivatalos karácsonyi menetrend után Vilmos herceg és Katalin a közeli Anmer Hall birtokukon fogják vendégül látni Harryt és Meghant. A színésznő egyébként megtöri a királyi tradíciót, hiszen úgy vesz részt az ünnepségen, hogy hivatalosan még nem a család tagja – erre még Katalinnak sem volt lehetősége, és 2010-ben a családjával karácsonyozott, annak ellenére, hogy egy hónappal korábban bejelentették az eljegyzést.