Otthon

Hogyan jótékonykodjunk karácsonykor?

Karácsonykor új lendületet kapnak a különböző jótékonysági események, adománygyűjtő programok. Nehéz azonban kiválasztani, mi az, amivel valóban segítünk a rászorulóknak. Összegyűjtöttünk pár ötletet, amivel nem lőhetünk mellé!

Próbáljunk alakítani eddigi szemléletünkön. Ugyan „adni jó”, de igazán „jól adni jó”: igyekezzünk megtalálni, mi az, ami valódi segítség! A klasszikus cipősdobozakciók például könnyű útnak tűnhetnek, de próbáljuk meg ne saját rissz-rossz vackainkat rásózni az alapítványokra „a szegényeknek ez is jó lesz” mottóval, mert kifakult plüssállatból, gyűrött kártyacsomagból és divatjamúlt gyerekékszerekből már mindenkinek van épp elég – ráadásul pont nem ezekre van valójában szükségük.

Hagyjuk, hogy helyettünk találják ki!

A Kuckó önkéntes program rászoruló családoknak gyűjt a karácsony előtti időszakban. Kizárólag pénzt gyűjtenek, ugyanis mivel kapcsolatban állnak ezekkel a családokkal, pontosan tudják, mire van szükségük, az összegyűlt adományokból ezeket veszik meg nekik. Adománygyűjtő akciójuk részleteiről Facebook-oldalukon tudhatunk meg többet.

Budapest, 2017. december 1. A Mikulás gyerekeket fogad a Mikulásgyárban Budapesten, az 56-osok terén a megnyitó napján, 2017. december 1-jén. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Budapest, 2017. december 1. A Mikulás gyerekeket fogad a Mikulásgyárban Budapesten, az 56-osok terén a megnyitó napján, 2017. december 1-jén. MTI Fotó: Balogh Zoltán

MikulásGyár idén is

Az 56-osok terén nem nehéz eltéveszteni a MikulásGyár óriási sátrát. Idén is megrendezik adománygyűjtő akciójukat, felhívásuk szerint az alábbi dolgokat várják: „A MikulásGyár elsősorban tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű ruhát, könyvet, játékot, édességet vár adományként. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a rászorultaknak tartós élelmiszerre van a legnagyobb szükségük, így, amennyiben lehetőségük van, hozzanak minél több konzervet, tésztát, lisztet, cukrot, rizst, olajat stb. A MikulásGyár nagyon szívesen fogad játékokat, könyveket is, ám arra kérjük az adományozókat, hogy olyan ruhákat, könyveket hozzanak, amelyeket maguk és gyermekük is szívesen fogadna”.

Jó hír, hogy idén már nem kell felutaznunk Budapestre, hogy átadjuk adományainkat. A legtöbb Magyar Postán térítésmentesen veszik át csomagunkat, és csak annyit kell ráírnunk nagy betűkkel, hogy MIKULÁSGYÁR!

Vega menü a hajléktalanoknak

A Food Not Bombs Budapesten szedi össze a piacokról a szépséghibás zöldségeket és gyümölcsöket és főz belőlük finom, vega vagy vegán fogásokat hajléktalanoknak. Hozzájuk önkéntesnek is beállhatunk, ha aktívan cselekednénk, de támogathatjuk őket adományokkal és pólóvásárlással is.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Alternatív támogatás

Facebookon terjed egy poszt, ami nemet mond a multiáruházak marketingdömpingjére és inkább közvetlenül az alkotókat, vállalkozókat keresné meg. A lényege: vásároljunk minden karácsonyi ajándékot ismerős vállalkozótól, így támogatva őket: a szomszédtól, aki katalógusból árul, a mestertől, a képzőművésztől közvetlenül, a zenésztől, aki eladja a CD-t, a baráttól, aki interneten kínál valamit. Engedjük meg, hogy a pénz a hétköznapi emberekhez áramoljon, ne pedig a nagy multinacionális cégekhez, és így több embernek lesz boldogabb karácsonya.

Vizeink védelmében

Van vízimádó vagy környezetbarát ismerősünk? Vásároljunk neki egy ilyen karkötőt, és ha az arcán értetlenkedést látunk, közöljük vele boldogan, hogy e karkötő megvásárlásával a 4Ocean szervezetet támogatta, akik így 1 font, azaz mintegy fél kiló szemetet szedhettek ki az óceánból. Persze a karkötő is 100%-ban újrahasznosított anyagból készült!