Otthon

Igazi adu ász a háztartásban: mi mindenre jó a szódabikarbóna?

A szódabikarbónáról sokan zengenek ódákat, nem véletlenül – érdemes otthon tartanunk belőle, hiszen nagy hasznát vehetjük a háztartásban. Lássuk, mi mindenre jó ez a csodaszer.

Univerzális tisztítószer

A szódabikarbónának mind a konyha, mind a fürdőszoba tisztításánál hasznát vehetjük. Kiváló zsíroldó, így a konyhapultot, sőt a sütőt is ragyogóvá varázsolhatjuk a segítségével. Emellett vízkőoldó hatással is bír, tehát a csapok, mosdókagylók súrolására is alkalmas. Forró vízben keverjünk el belőle egy kicsit, és egy szivacs, rongy segítségével dörzsöljük át a szennyezett felületeket.

Fotó: iStock.com/jordachelr

Fotó: iStock.com/jordachelr

Folteltávolítás

A foltok esetében is elsősegélyt jelenthet a szódabikarbóna! Ha véletlenül leettük/leittuk a kedvenc felsőnket, csak szórjunk rá egy kis szódabikarbónát, vizezzük be kicsit, és hagyjuk hatni pár percig – végül finoman dörzsüljük bele az anyagba, majd mossuk ki a ruhát!

Kellemetlen szagok ellen

A szagokat is remekül semlegesíti, így érdemes egy próbát tennünk vele izzadságszag ellen, vagy a cipőnkben is szórhatunk belőle a nap végén. Sőt, a macskaalomba keverve jó szolgálatot tehet, valamint ha egy kis tálkában teszünk egy adagot a ruhásszekrénybe, ruháink nem veszik át a dohos szagot.

A fehérebb fogakért

Természetes fogfehérítő, így néha finoman átkenhetjük vele fogaink felületét, ám tényleg csak alkalomszerűen, nehogy megsértse a fogzománcot. Kíméletesebb módszer, ha egy pohár vízben elkeverünk belőle, és úgy öblögetünk – ez ráadásul a kellemetlen leheletet is elűzi.