Otthon

8 + 3 karácsonyi film, amit idén is megnézünk

Az ünnepi készülődés nem az igazi a megfelelő filmek nélkül – és ha tetszik, ha nem, szinte minden évben csaknem ugyanazok kerülnek elő a gyűjteményünkből és a tévéműsorok választékából. Szerencsére jócskán akad ezek között olyan, amit nem lehet megunni, még akkor sem, ha tényleg minden évben megnézzük karácsony előtt. Filmek és animációs filmek, amiket az egész család szívesen megnéz sütemény- vagy karácsonyfadíszítés közben. Íme 8 + 3 karácsonyi film, amit az idén is megnézünk.

1. Szellemes karácsony (Scrooged), 1988

Ebben a megunhatatlan történetben van egy fiatal tévéelnök, Frank Cross (Bill Murray), aki gyűlöli a karácsonyt, ezért az ünnep során csak a nézettségi mutatókat akarja figyelembe venni a program megszerkesztésekor. Mindent elkövet, hogy a legtöbb pénzt hozza ki az ünnepből. A földöntúli hatalmak azonban megelégelik ezt az öntelt és érzéketlen magatartást, és három szellemet küldenek el hozzá, hogy megmutassák neki a karácsony igazi üzenetét.

 

 

2. Karácsonyi vakáció (Christmas Vacation), 1989

A Griswold család készül a karácsonyra. Sürögnek- forognak, vásárolnak és csomagolnak. De mivel ez a család olyan, amilyen, az ünnepi készülődés közben is bekövetkezik a katasztrófa. Minden összeomlik, összedől, kigyullad és ami még elképzelhető. De vajon képes egy család valóban romba dönteni a kaárcsonyt, vagy minden jóra fordul?

 

 

3. Reszkessetek, betörők! (Home Alone), 1990

Akkor is Kevin! Sokan unják, de sokan várják is, hogy végre újra megnézhessék, ahogy Kevin (Macaulay Culkin) megvédi az otthonukat a két balszerencsés betörő ellen. A kisfiú szülei ugyanis egy igazi nagy családi karácsonyi utazást szerveznek, csakhogy valahogy otthon felejtik Kevint. A hatalmas házban magára maradó kisfiú eleinte élvezi az egyedüllétet, de a két betörő elrontja a örömét. A kisfiú azonban nem ijed meg tőlük, megvédi az otthonukat. Karácsony napjára pedig a család is hazaérkezik.

 

 

4. Télapu (The Santa Clause), 1994

Az igazi Télapó megöregedett, leesett egy háztetőről, és teljesen alkalmatlanná vált a télapóskodásra. Scott (Tim Allen), aki egyébként is érintett volt az ügyben, felveszi a kabátját – és így ő lesz a Mikulás. Szépen-lassan átalakul testileg és lelkileg – hiszen egy éjszaka két rénszarvassal kell körberepülnie a Földön, hogy minden gyermekhez eljuttassa az ajándékokat.

 

 

5. Csoda New Yorkban (Miracle on 34th Street), 1994

Susan Walkert (Mara Wilson), egy hatéves kislányt nagy csalódás ér, amikor az édesanyja elárulja neki, hogy a Télapó nem létezik. Felbukkan azonban egy fura alak, Kriss Kringle (Richard Attenborough), aki azt állítja, hogy ő a Mikulás. Bíróság elé kerül, ahol bizonyítania kell a kilétét – és közben az emberek ráébrednek az ünnep valódi üzenetére.

 

 

6. A Grincs (How the Grinch Stole Christmas), 2000

Whoville-ben él a Who család. Imádják az ünnepeket, legfőképpen a karácsonyt. Valakinek azonban ez nem tetszik. Ő pedig nem más, mint a Grincs (Jim Carrey), egy rosszindulatú szörny, aki a város fölött magasodó Kobakhegyen él önkéntes száműzetésben. Egyszer és mindenkorra véget akar vetni a nagy éves felhajtásnak, amikor mindenki boldog, kivéve őt. Végül a Grincs egy az egyben ellopja a karácsonyt…

 

 

7. Tapló Télapó (Bad Santa), 2003

Willie (Billy Bob Thornton) minden évben áruházi Mikulásnak öltözik. A piros köpeny alatt azonban másra készül: zárás után ki akarja rabolni a bevásárlóközpontot. A tervet sikerül is végrehajtania, de mégis megnehezítik a dolgukat olyanok, akik szeretnék, ha a „szajré” visszakerülne azokhoz, akiket jogosan megillet.

 

 

8. Kelekótya karácsony (Christmas with the Kranks), 2004

Luther Kranknek (Tim Allen) tele a hócipője a karácsonnyal. Feleségével (Jamie Lee Curtis) úgy döntenek, hogy melegebb éghajlatra utaznak az ünnepi felhajtás elől. Csakhogy közbejön valami, ami miatt mégsem tudnak elutazni, ráadásul egy napjuk van arra, hogy tökéletes karácsonyt „rittyentsenek” a lányuk számára – hóemberestül, ajándékostul, cukormázastul.

 

 

+ 3 kedvenc animációs filmjeink

1. Polar Expressz (The Polar Express), 2004

A főhős kisfiú még csak tízéves, de már majdnem biztos benne, hogy a Mikulás nem létezik. Az éjszaka közepén azonban hatalmas robajjal egy csillogó, fekete vonat áll meg a házuk előtt. A kalauz (Tom Hanks) azt mondja, érte jöttek. A Polar Expressz pedig pöfögve megindul apró, pizsamás utasaival az Északi-sarkra, hogy részesei lehessenek annak az ünnepi pillanatnak, amikor a Mikulás a manók jelenlétében átadja az általa választott gyermeknek az első karácsonyi ajándékot.

 

 

2. Karácsonyi ének (A Christmas Carol), 2009

Az 1800-as évek Londonja, karácsony idején. Az ünnep iránt semmilyen kötődést sem érez Ebenezer Scrooge (Jim Carrey) egy kapzsi és szívtelen öregember. Egész életében csak a pénz érdekelte, az érzelmekre, az emberi kapcsolatokra nem pazarolta az idejét. Scrooge-ot karácsonykor meglátogatja a múlt, a jelen és a jövő karácsony szelleme és szembesítik addigi kiábrándító életével, érzéketlenségével és hamarosan bekövetkező halálával. A fösvény és mogorva vénember kap egy utolsó lehetőséget, hogy átértékelje az életét.

 

 

3. Karácsony Artúr (Arthur Christmas), 2011

Hiába segíti a Télapót (Jim Broadbent) a fejlett technológia és a katonás rend, néha mégis becsúszik egy kis hiba. Például egy kislány semmilyen ajándékot nem talál a fa alatt. A Télapó elsőszülött fia, Steve (Hugh Laurie) ezt elfogadhatóan kis hibának találja. Öccse, Karácsony Artúr (James McAvoy) azonban nem tud belenyugodni a történtekbe.