Otthon

Szívhez szóló kutyás filmek – mert egy állat is lehet családtag

Amikor hazaviszünk egy állatot, bizonyára még nem is sejtjük, hogy idővel mennyire a szívünkhöz fog majd nőni.

Legyen akár kettő vagy négy lába, bár minden bizonnyal egy – gondosan, szabályszerűen tartott – skorpiót vagy fekete özvegyet is meg lehet kedvelni. Összeválogattunk néhány filmet, ami bebizonyítja, hogy a háziállat igenis családtag, és ugyanúgy lehet őket szeretni, mint egy embert, sőt! Íme a szerintünk leginkább szívhez szóló kutyás filmek listája.

Kutyám, Jerry Lee (K-9), 1989

Egy rendőr és az ő kutyája, akik elválaszthatatlan társak lesznek a közös munka révén. Merthogy Dooley-val (James Belushi) egyik kollégája sem dolgozik szívesen, ezért kapja társnak a tökéletesen kiképzett rendőrkutyát, Jerry Lee-t, akinek igazán jó orra van, ha kábítószerről van szó. A szokatlan páros tagjai kezdetben nem igazán szívelik egymást, de néhány lövöldözés, némi balszerencse, egy kis verekedés és romantikus kaland kölcsönös tiszteletet ébreszt bennük egymás iránt.

 

 

Fehér Agyar (White Fang), 1991

Jacket (Ethan Hawke) 1898-ban az aranyláz űzi Alaszkába. Itt találkozik Fehér Agyarral. A farkas-kutya keverék kölyköt először békés indiánok nevelik, ám új gazdája, Beauty Smith (James Remar) nem bánik vele kesztyűs kézzel. Egy brutális kutyaviadal után Jack Fehér Agyar segítségére siet, és nemcsak megmenti, hanem megpróbálja megnyerni a bizalmát.

 

 

Beethoven, 1992

Talán nincs is olyan ember a világon, aki ne látta volna ezt a szeretni való családi filmet, amiben a Newton család életében egyszer csak feltűnik egy bernáthegyi kutya, és örökre megváltoztatja az életüket. Beethoven ugyanis egy igazi egyéniség. George Newton eleinte hisz a gyerekei ígéretének, akik első lelkesedésükben boldogan fogadkoznak, hogy majd etetik, sétáltatják, egyszóval: gondozzák a kutyát. Ekkor még nem is sejti, hogy milyen kalandok várnak rá.

 

 

Lassie, 2005

A film egy yorkshire-i bányászfaluban élő kisfiúról és hűséges kutyájáról szól. Mivel nehéz idők járnak a Carraclough családra, kénytelenek eladni szeretett skót juhászkutyájukat Rudling hercegének. Lassie-t gazdáitól ötszáz mérföldre, a Skócia északi partjainál álló hercegi kastélyba szállítják, ahonnan a honvágytól gyötört kutya megszökik. A szeretteihez vezető hosszú úton Lassie-nek számtalan veszéllyel kell szembenéznie.

 

 

Marley meg én (Marley & Me), 2008

John (Owen Wilson) és Jennifer Grogan (Jennifer Aniston) beköltöznek első közös otthonukba. John még nem érzi magát felkészültnek az apaságra, ezért a barátja tanácsára örökbe fogadnak egy kölyökkutyát, hogy némi tapasztalatot szerezzenek a gondoskodásról. Marley, a tündéri labrador hamarosan katasztrófa sújtotta övezetté változtatja otthonukat, mégis belopja a szívükbe (és a miénkbe is) magát.

 

 

Hacsi – A leghűségesebb barát (Hachiko: A Dog’s Story), 2009

Egyik nap Wilson professzor (Richard Gere) egy gazdátlan kutyakölyköt talál a vasútállomáson. Megsajnálja és hazaviszi az állatot. A felesége, Cate (Joan Allen) nem örül neki, de végül megengedi, hogy a japán akita kutyus náluk maradjon. A kutya és a professzor között szoros barátság alakul ki. Egyszer csak azonban megérkezik az igazi gazdi. A kutya viszont élete végéig hűséges lett a professzorhoz.

 

 

Vörös kutya (Red Dog), 2011

A Dampier-bányatelepen dolgozók kemény emberek. Az ő szívüket is meglágyítja azonban egy barátságos kutya, akit egy kicsit mindenki a sajátjának tekint. Ő végül Johnt (Josh Lucas), a helyi buszsofőrt választja gazdájául. Amikor pedig egyszer John eltűnik, a hűséges vörös kutya a keresésére indul…

 

 

A témával Nálatok laknak-e állatok? címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma 16:45-kor kezdődő adása. A stúdióban beszélget dr. Varga Károly, dr. Simanovszky Zoltán és ifj. Fodor Imre, valamint meglepetés-hölgyvendég is érkezik hozzánk.

A legutóbbi adást ezen a linken nézhetjük meg.