Otthon

Érdemes karácsony előtt kitakarítani?

A karácsonyi nagytakarítást nem mindenki érzi magára nézve kötelezőnek, és ez így is van jól. Nem is könnyű eldönteni, hogy a nagy díszítgetés és rokonhadjárat előtt vagy után érdemes-e rendbe szedni a lakásunkat.

A december az izgatott várakozásról, készülődésről, vásárlásról, beszerzésről, főzésről szól, rohangálunk fáért, díszekért, ajándékokért, szervezzük a rokonlátogatásokat, egyeztetünk, mindezt persze munka mellett. Sokaknak nincs sem ideje, sem energiája decemberben még nekiállni egy alapos nagytakarításnak is – pláne úgy, hogy épp elég munka van a behurcolt sárral, a betegségekkel, egyáltalán az élettel.

Fotó: iStock.com/Sasha_Litt

Fotó: iStock.com/Sasha_Litt

Van, aki nem tud koszban ünnepelni 

Azok, akik tökéletes karácsonyra vágynak, esetleg fontos vendégeket fogadnak, decemberben is képesek nekiállni ablakot pucolni, pókhálózni és az egész lakást portalanítani. Akinek úgy esik jól, hogy nemcsak a karácsonyfa csillog, de az egész lakás is a tisztaságtól, annak egyértelmű, hogy fokozatosan kitakarít még a lakásdíszítés előtt, hetekre vagy napokra beosztva a tennivalókat. Ha közben karácsonyi dallamokat hallgatunk, narancs- vagy szegfűszegillatú tisztítószereket, illatgyertyákat használunk, akkor ünnepi hangulatba is kerülhetünk. Mivel hamarabb sötétedik, és kimozdulni nehézkesebb, a pluszórákat használhatjuk a takarításra, így karácsony előtt már tényleg csak a főzéssel és az ajándékcsomagolással kell foglalkozni. Így aztán a vendégeket is nyugodtan hívják magukhoz bármikor, nem kell szégyenkezni – nem mintha bármelyikük is azért érkezne, hogy ellenőrizze, mi van a szekrény mögött…

Van, aki takarítva nem tud

Vannak, akik viszont arra esküsznek, hogy az év utolsó hónapja a hedonizmusról vagy épp a testi-lelki nyugalomról szól. Akadnak, akik az adventi vásárokban, áruházakban fűszeres forralt borral a kezükben ünnepelnek egész hónapban, és bizony ugyanannyit takarítanak karácsony előtt is, mint bármikor máskor. Számukra nem a rend, hanem az élmény, a boldogság a fontos, és az sem utolsó szempont, hogy ne őrüljenek bele vagy feszüljenek túlzottan rá az ünnepi készülődésre. Ez fokozottan igaz azokra, akik visszavonultan szeretnek ráhangolódni a decemberre, és nem veszik el saját kedvüket a takarítással. A főzés során úgyis kupis lesz a konyha, ráérnek akkor kitakarítani, amit muszáj, a vendégek és a díszítés úgyis mindent telehord tűlevelekkel, sárral, csomagolópapírral, morzsákkal, játékdarabokkal, minek előtte tisztára nyalni a lakást, ha utána úgyis mást se csinálunk, mint pakolunk és hajtogatunk?

Fotó: iStock.com/dolgachov

Fotó: iStock.com/dolgachov

Mit érdemes ilyenkor rendbe rakni?

Alapvetően akár szeretünk ünnepek előtt takarítani, akár nem, jó az eszünkbe vésni, hogy a meghittség, a szeretet, a család előrébb való, mint a nagybetűs rend. Kevesen örülnek egy karácsonykor a fa alatt összerogyó, kimerült, stresszes, perfekcionista anyának vagy társnak, akinek már azelőtt elege van az egész felhajtásból, hogy élvezni tudná. Ha ki is tisztítanánk a lakást karácsony előtt, ne használjuk el rá az összes erőnket, jókedvünket, energiánkat! Elég a fa tervezett helye körül megcsinálni az átrendezést, porszívózást, csak a fényfüzérekkel díszített ablakokat áttörölni. Portalanítsuk, frissítsük fel az ünnepi asztaldíszeket, tányérokat, huzatokat, terítőket, és tegyük őket olyan könnyen elérhető helyre, ahol meg is találjuk őket. A konyha takarítása a nagy főzés előtt nem tűnik logikus megoldásnak, hacsak nem készülünk előre a sütikkel is. A fürdőszoba akkor fontos, ha ottalvós vendégeket várunk, ekkor nehéz megúszni a kádpucolást, de ha csak rövid látogatásokra számítunk, a mellékhelyiség rendbe rakása bőven elég. Az ebédlőt is előkészíthetjük, portalaníthatunk, de a porszívózással és a felmosással megvárhatjuk a fa becipelését és a dekorációt, épp elég utána csillámport és tűlevelet sepregetni.