Otthon

Szétszakadt családok karácsonya: semmi sem lesz tökéletes, de meghitt és szeretetteli még lehet

Még azok a családok is gyakran bajban vannak karácsonykor, ahol az anya és az apa boldog családot alkotva békésen együtt él a gyerekkel. Na de mit tehet az az apuka, akinek mondjuk két házasságból vannak gyerekei, vagy az anya, amikor a gyerek kistestvért kér ajándékba?

A legtöbb válás úgy végződik, hogy a gyerkőc az édesanyjával lakik tovább, és az apuka hétvégenként, illetve a szünidők felében viszi el magával. Akiknél a gyerek az egyik hetet itt, a másik hetet ott tölti, még azok is bajban lehetnek a szentestével. A huszonnegyedike estét ugyanis a legtöbb szülő magának követeli, ő szeretne ott lenni a fadíszítésnél és az ajándékok kibontásánál a gyermekével. Ám hacsak nem vagyunk annyira jóban az exünkkel, hogy együtt karácsonyozzunk, el kell döntenünk, mihez kezdünk a szentestével és az utána következő két nappal.

Fotó: iStock.com/ dolgachov

Fotó: iStock.com/dolgachov

Új helyzet, új szokások

Sajnos a legtöbb esetben nem tudjuk megmenteni a jó öreg, régi, megszokott karácsonyt, így ahogy új életet is kezdünk válás után, újra kell tanulnunk az ünneplést is. Üljünk le még idejében volt párunkkal, és beszéljük meg higgadtan, ki mit szeretne pontosan, és mikor. Nem muszáj közös ajándékot adni, nem muszáj a régi szokásokhoz ragaszkodni, jöhet két helyen is a jézuska, semmi sem lesz tökéletes, de meghitt és szeretetteli még lehet.

Ünnepeljünk közösen? 

Sokakban vetődik fel, hogy a gyerek kedvéért elviseljék egykori házastársuk jelenlétét, és legalább ilyenkor boldog családi egységben legyenek együtt. Ha erre képesek vagyunk, mert barátok maradtunk szülőtársunkkal, akkor az a legjobb, ami a gyerkőccel történhet – persze csak akkor, ha ettől nem ébrednek benne új remények a családegyesítésről. Ám ha csupán magunkra erőltetjük, ha mosolygás közben hátra tett kézzel az exünket szurkáljuk a húsvillával, ha veszekedésbe torkollna az egész, akkor inkább ne rontsuk el vele az ünnepet.

Kinél legyen?

Ha elég nagy hozzá a csemete, akkor akár ő is eldöntheti, kinél szeretne karácsonyozni – csak próbáljuk meg elkerülni a manipulációt és a sértődést. Egyébiránt az általános gyakorlat szerint a szenteste az anyukánál zajlik, ahová az apuka a karácsony valamelyik napján benéz, becsempészi a fa alá az ajándékokat, esetleg ő is jelen van a kibontásuknál. A probléma akkor szokott jelentkezni, amikor a volt férj magával hozná az új társát, vagy az anyuka már új partnerével ünnepel. Együtt kell kitalálnunk, ki számít bele a szűk családi körbe, és képesek vagyunk-e félretenni a sérelmeinket néhány napra.

Fotó: iStock.com/Halfpointw

Fotó: iStock.com/Halfpointw

Ne akarjunk győzni!

A karácsony a szeretet ünnepe, ráadásul a csemetének sokkal fontosabb, mint nekünk. Ne manipuláljunk drága ajándékokkal, ne harcoljunk azon, ki mit ad, mit enged meg! Ne sajátítsuk ki, ne használjuk bosszú eszközeként, ne legyen veszekedés vagy gyászos hangulatú  családsiratás belőle! Szülőként ne sírjunk a fa alatt azon, hogy miért nem lehetünk együtt, bár kulturáltan, gyerekbarát módon kimutathatjuk és megfogalmazhatjuk az érzéseinket – ettől pedig a gyerek is kedvet kaphat hozzá.

Ne terheljük túl a gyereket!

Ha rosszkedvünket és a helyzet fonákságát rengeteg programmal szeretnénk ellensúlyozni, legyünk óvatosak! Ne terheljük túl a gyerkőcöt, aki a maga módján hozzánk hasonlóan birkózik meg karácsonyi érzéseivel, a gyásszal, a reménnyel, a várakozással, a zavarodottsággal. Persze sosem árt a vidámság, sőt, kellenek a felszabadult programok, de ne osszuk be óráról órára a karácsonyi napokat, és ne hurcoljuk át a fél országon és hat családon a gyereket, mert el fog fáradni. Ne terheljük kötelező körökkel, hanem beszéljük meg vele is, mit szeretne, legyen az ő érdeke a legfontosabb, és ünnepeljünk minél nagyobb nyugalomban, szeretetben.