Otthon

Jótékony advent: mert adni és kapni is felemelő

Kezdetét vette a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz Akciója, amelynek keretében idén hatvanezer doboznyi ajándék összegyűjtését tűzte ki célul a szervezet. Ebben az évben hosszabb ideig, 22 napon keresztül fogadják az adományokat a Mikulásgyárban, Budapesten. És megkezdődött a Katolikus Karitász Tárjátok ki szíveteket! elnevezésű, rászorulókat segítő adventi segélyprogramja is.

A Baptista Szeretetszolgálat 14. alkalommal szervezi meg országos karácsonyi adománygyűjtő akcióját az adventi időszakban, amelynek keretében idén országszerte 200 gyűjtőponton várják december 20-ig a gyerekeknek szánt, ajándékokkal megtöltött dobozokat – mondta el Hári Tibor, a Baptista Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója az akció megnyitóján, a budapesti Deák Ferenc téren. Aki nem tud ajándékot készíteni, az a 1355-ös telefonszámon hívásonként 300 forinttal vagy a szervezethez önkéntesként csatlakozva is segítheti az akciót – tájékoztatott az MTI.

Az ügyvezető felidézte, hogy az adománygyűjtés 2004-es elindulásakor csupán egy gyűjtőponton várták az ajándékokat, amelyekből az első évben 5000 darabot sikerült összegyűjteni. Idén már mintegy 1000 önkéntes segíti a szervezet 3000 dolgozóját, akik 200 helyszínen várják a gyerekeknek szánt, kor és nem szerint felcímkézett cipősdobozokat, amelyekből tavaly 41 ezer 170 darabot sikerült összegyűjteni.

A csomagokba elsősorban játék, könyv mellett nem törékeny holmikat és nem romlandó édességeket várnak. A doboz alját és a tetejét külön kell becsomagolni, és fel kell tüntetni, hogy milyen nemű és korú gyermeknek szánják az ajándékot.

Vujity Tvrtko, a Baptista Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete a pénteki eseményen kiemelte: a Deák téri ponton leadott dobozokat nyomkövetővel is ellátják, így az ajándékozó a feladástól egészen a célba érkezésig végigkövetheti a doboz útját.

Idén a Liliput Játékvilág jóvoltából a cég weboldalán online is lehet ajándékot készíteni. A virtuális kosárba került termékeket a vállalat dobozba teszi és eljuttatja a szeretetszolgálathoz, amely a többi ajándékkal együtt ezeket is rendezvényein osztja szét a rászorulók között.

Idén hosszabb nyitvatartással várják az adományozókat

A Hősök tere közelében felállított adományozói központ december 1. és 22. között tart nyitva 9-től 21 óráig, emellett több más gyűjtőponton is várják a felajánlásokat – közölte Zsolnai Endre, a Mikulásgyár főszervezője az MTI-vel. Az összegzés szerint ilyen hosszú ideig még sosem dolgoztak a gyár önkéntesei, de a tavalyi akció tapasztalatai azt mutatják, hogy szükség van a hosszabb nyitvatartási időre. Az Ötvenhatosok terén felállított központi helyszín mellett a Lurdy Házban, országszerte a Toyota márkakereskedésekben és a Hungaroringen is várják az adományokat. Aki nem tud személyesen elmenni a Mikulásgyárba, annak ajándékait a legtöbb postán ingyenesen átveszik, és a központba szállítják.

A jótékonysági akció keretében elsősorban tartós élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodási szereket, valamint jó állapotú ruhákat, könyveket és játékokat várnak a szervezők a Mikulásgyár fő üzemében, ahol számos ünnepi programmal várják az adományozókat.

A főszervező tájékoztatása szerint a Mikulásgyár külföldön is ismert és nagyon népszerű. Már hetek óta érkeznek ajándékok a világ minden tájáról, így küldtek ajándékot Houstonból, Tokióból, Kolozsvárról és Csíkszeredáról is. A NASA főhadiszállásáról, Houstonból például egy játék űrrepülőgépet küldtek az ott lakó magyarok. A főszervező közlése szerint nagyobb adomány várható Londonból, ahol a kint élő magyarok egy csoportja szervezetten gyűjt a Mikulásgyár részére.

A közlemény felidézi, hogy a Lurdy Házban már harmadik éve működik kihelyezett gyűjtőhelye a Mikulásgyárnak, itt 2016-ban több mint 15 ezer kilónyi ajándék gyűlt össze a rászorulóknak. Hagyományosan a Magyar Vöröskereszt is csatlakozik a jótékonysági akcióhoz, a szervezet az adományok gyűjtésében vesz részt, és segít azok eljuttatásában a rászoruló családokhoz. A Magyar Posta több mint tíz éve támogatja a kezdeményezést. Az adományozók által a postákon ingyenesen leadott, „Mikulásgyár” felirattal ellátott, becsomagolt dobozokat a Magyar Vöröskereszt raktáraiba szállítja.

Zsolnai Endre közleményében felidézi: évről évre nő az adományozási kedv, minden évben rekordmennyiségű adomány gyűlik össze a jótékonysági akció során. Tavaly 137 ezer kilogrammnyi ajándék érkezett a gyárba.

Elindult a Katolikus Karitász adventi segélyprogramja

A nélkülözőkért indított összefogásnak kettős célja van, egyrészt szebbé és könnyebbé tenni a nehéz szociális helyzetben élők karácsonyát, másrészt tárgyi és pénzbeli adománnyal segíteni mindennapi megélhetésüket – mondta Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója a sajtótájékoztatóval és adományok átadásával egybekötött segélyprogram elindítóján az MTI tájékoztatása szerint.

Az országos akciót a segíteni szándékozók a 1356-os adományvonalon hívásonként 500 forinttal támogathatják, valamint az egyházmegyei Karitász-központokban és -gyűjtőpontokon is leadhatják tárgyi vagy pénzadományukat. A segélyszervezet január 2-ig a Szent István-bazilika előtti téren, valamint december 2. és 8. között a Vörösmarty téren is adománypontot működtet. A segélyprogramokhoz csekkes befizetéssel, átutalással és online adományozással is hozzájárulhatnak az érdeklődők.

Az igazgató elmondta, hogy 200 családot támogatnak kályhával és tűzifával, az adventi időszakban pedig számos helyen osztanak naponta meleg ételt hajléktalanoknak és krízishelyzetben élőknek. A Gyermekek a gyermekekért karácsonyi segélyprogramban iskolásgyerekek ajánlhatják fel használt, de jó állapotban lévő játékaikat, amelyeket a Karitász további ajándékokkal kiegészítve és névre szólóan juttat el még a karácsony előtt az adományozottaknak. Az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akció december 3. és 10. között hívja fel a figyelmet a szegényebbek helyzetére országszerte gyertyagyújtással. Écsy Gábor kiemelte, hogy az adományok gyűjtéséhez, csomagolásához, kiszállításához várják önkéntesek segítségét is.

Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a másokhoz való odafordulás és törődés, a másoknak való segítségnyújtás, az élet szentsége és az élet védelme mind olyan értékek, amelyeket a kereszténység hozott be Európába. A Katolikus Karitásszal való azonosulás azért is könnyű, mert tevékenységük rólunk szól, kisebb és nagyobb közösségeinkről, a másikkal, felebarátainkkal való kapcsolatainkról – mondta. Kiemelte, hogy a Katolikus Karitász más segélyszervezetekkel együtt a déli határnál is segíti a rászorulók életét.

Fülöp Attila emlékeztetett: ősszel olyan – eddig nem létező és egyedülálló – pályázatot hirdettek meg, amelyben összesen 4,5 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány a karitatív szervezetek intézményfejlesztését és intézményépítését. A pályázaton 9 szervezet nyert, a beruházások 42 helyszínen fognak megvalósulni. A Katolikus Karitász 650 millió forintban részesült a támogatásból.

A vasárnapi eseményen részt vett Mádl Dalma, a Karitász jószolgálati nagykövete is.