Gyereknevelés

Értékteremtés, iránymutatás – A példaképek fontossága gyermekkorban

Ahogyan növekszik a gyermek, úgy nyílik ki egyre jobban számára a világ. Először csak a szüleit, szűk családi körét ismeri igazán, aztán kis univerzuma tágulásnak indul, jönnek az óvó nénik, tanárok, barátok... Minden kapcsolat, minden élmény formálja a személyiségét, és egy idő után már saját maga választja meg az irányt, amely felé haladni szeretne. Nem csak a szülőknek hatalmas a felelőssége, hogy milyen felnőtt válik a csemetéből, hanem a társadalom értéket teremtő és képviselő tagjainak is – sportolóknak, művészeknek –, akikből könnyedén példakép válhat.

Fotó: Pixabay

Miért van szükség példaképekre?

A pozitív példakép motivál, elgondolkodtat, inspiráló értéket teremt. A szülő sem mindenható – megpróbálhatja legjobb tudása szerint átadni a szerinte helyesnek vélt értékrendet, ám a gyermek egy idő után önállóan dönt majd arról, számára mely értékek a legfontosabbak, és melyek kevésbé azok. Lehet, hogy a szülő a jó iskolai érdemjegyekben látja a siker kulcsát, ám a gyermek (vagy inkább már tinédzser) számára sokkal fontosabbá válik például a zeneművészet vagy egy sportág, amely szintén rengeteg dologra megtanítja, és amelyet teljes odaadással tud gyakorolni. Éppen ezért fontos, hogy az élet különböző területein is találjunk pozitív példákat, példaképeket akár egy művész, akár egy élsportoló személyében, aki teljesen más életutat járt be, mint szüleink, ám az ő „öröksége” is becsülendő értéket képvisel.

A szülő irányt mutathat, de a gyermek dönt

A szülő leginkább azzal segíthet gyermekének a helyesnek vélt utat megtalálni, hogy megmutatja, milyen színes a világ, és mennyi lehetőség közül választhat. Több sportág kipróbálására is alkalmat teremt, többféle műfajból is mutat irodalmi műveket, és a művészet ezerszínű világába is bevonja a gyermeket koncertek, színházi előadások, képzőművészeti foglalkozások meglátogatásával – hogy aztán a kicsi reakcióit figyelve közösen találják meg azt az utat, ami boldogsággal és hosszú távú elhivatottsággal kecsegtet. A legfontosabb talán ebből a szempontból, hogy ne erőltessünk semmit, és túlzásokba se essünk, hiszen a túl sok különórával épp az ellenkező hatást érhetjük el.

Az értékteremtés felelőssége

Ugyanúgy, ahogyan egy újságíró is felelősséggel tartozik az iránt, amit leír, a festő, az író, a filmrendező is felelős művéért. Minden alkotás, ami nagyobb közönség elé eljut, kimondatlanul is magában hordozza az értékteremtés felelősségét. Manapság már szinte szűretlenül árad felénk az információ az interneten keresztül, és ennek óhatatlanul is személyiségtorzító hatása van, főleg a még befolyásolható fiatalok esetében. Amit tehetünk, hogy megtanítjuk gyermekünket szűrni, és figyelmét olyan „szószólók” felé fordítjuk, akik általános elismertségnek örvendenek a társadalom körében – írók, sikeres sportolók, klasszikus zenészek felé. Ők azok, akik nem véletlenül váltak sokak példaképévé, hiszen áldozatos munkával és szakmai alázattal vívták ki az emberek elismerését. Azt bizonyítják, hogy a tehetség mindig képes utat törni és kitartással, elhivatottsággal elérhetjük céljainkat.