Otthon

Elindult az adventi „fényvillamos” a fővárosban – galériával

Idén is utazhatunk a hagyományos „fényvillamossal” Budapest utcáin. Az adventi készülődés mára elmaradhatatlan „kelléke” ez a különleges jármű, amivel bárki utazhat január 7-ig.

Elindult a hagyományos adventi „fényvillamos”, vagyis egy több mint 50 éves Ganz UV típusú, 39 ezer fehér és kék fényű LED-es izzóval feldíszített járat a 2-es villamos vonalán csütörtökön kora este Budapesten.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója a járat ünnepélyes elindításakor, a Jászai Mari téren elmondta, hogy immár 9. alkalommal jár az adventi, karácsonyi és újévi időszakban a fővárosban a „fényvillamos”. A szakértő hangsúlyozta, hogy a karácsonyi fényeket egy három és fél kilométernyi, a villamoskocsikra elhelyezett fényfüzér szolgáltatja, amelynek üzemeltetése naponta csupán 100 forintnyi ráfordítást igényel.

Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. vezérigazgatója úgy vélekedett, hogy a főváros arculatához hozzá tartozó „fényvillamos” egy olyan, hagyományos attrakció, ami a békét és a megértést hivatott megjeleníteni a stresszes mindennapok közepette. Ezért arra törekednek, hogy a jármű a város minél több pontjára jusson el, így a többi között szolgálatot fog teljesíteni az M3-as metrót pótló villamos vonalán is – mondta a cégvezető.

Ha fényvillamossal utaznánk…

A „fényvillamos” november 30. és január 7. között, december 24. és 31. kivételével, a 2, 14M, 19, 41, 42, 47, 49, 50, 56A, 59 és 69 jelzésű járatok vonalán közlekedik este 17 és 19 óra között. A villamoson normál díjszabás mellett lehet utazni.