Otthon

Adventi vásárok és az ország karácsonyfája

Felállították az ország karácsonyfáját. Idén Tökölről érkezett az ország karácsonyfája, amit a Kossuth téren állítottak fel Budapesten. Az ország nagyvárosaiban pedig megnyitották kapuikat az adventi vásárok.

A mintegy 20 méter magas, 63 centiméteres törzsátmérőjű, többtonnás ezüstfenyőt egy nyugdíjas házaspár ajánlotta fel – közölte az Országház sajtóirodája az MTI-vel. A fenyőfa díszítése november 29-én, a reggeli órákban kezdődik meg.

Az ország karácsonyfája adventtől vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret.

Jótékonysági karácsonyfa-díszítés Szolnokon

Jótékonysági karácsonyfa-díszítés, adventi falu, kézműves termékek vására szerepel egyebek mellett az ünnepi programok között Szolnokon, ahol ismert mesék díszleteivel várják a kisebbeket a város főterén – közölte a szolnoki polgármesteri hivatal sajtószóvivője az MTI-vel. Gyuricska Éva tájékoztatása szerint pénteken nyílt meg az adventi falu Szolnok főterén, a Kossuth téren, ahol huszonegy faházban étellel és itallal, kézműves termékekkel várják a vendégeket kora délutántól estig.

Az adventi falu új programelemeként a területen levő mézeskalács házban megvásárolható fenyődíszekkel – a gyermek, a család nevének felírása után – az erre az alkalomra felállított fát lehet közösen ünnepi díszbe öltöztetni. A díszek árából befolyt összeggel a szolnoki Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet gyermekosztályát támogatják – közölte.

A Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. kisgyermekes családoknak kínál élményekben gazdag kikapcsolódást: a téren található szabadtéri színpad előtti macskaköves részen népszerű mesék ismert díszletei között kalandozhatnak a gyerekek. A téren felállított óriási fenyőfa, a hívogató Betlehem, az impozáns adventi koszorú mellett kulturális programokkal, utcazenészekkel is várják az érdeklődőket – tájékoztatott a sajtószóvivő.

Gyuricska Éva elmondta: december 1-jén a Hild téren nyitja meg kapuit a hagyományos karácsonyi vásár hatvan faházban, ahová egészen december 24-ig várják a látogatókat. December 1-jén a görögkatolikus, 9-én az evangélikus, 16-án a római katolikus, 23-án a református egyház képviselői gyújtják meg a gyertyát a Kossuth téri adventi koszorún.

Már látogatható a Szent István-bazilikánál az adventi rendezvény

A budapesti Szent István téren vásárral, ingyenes korcsolyapályával és fényfestéssel is várják az érdeklődőket január elsejéig. A hetedik alkalommal megvalósuló rendezvényt a környezet- és egészségtudatosság jegyében szervezik: ilyen elem a 14 év alatti gyerekeknek épült, energiabarát felhasználással üzemelő ingyenes korcsolyapálya, vagy az, hogy nem vágtak ki élő fát a karácsonyfa felállításához – mondta el Sárközi Alexandra, az esemény szóvivője a sajtótájékoztatón Budapesten. Kiemelte: arra törekszenek, hogy minél barátságosabb, színvonalasabb legyen a vásár, valamint európai szellemiséget is tükrözzön. A rendezvény amellett, hogy öregbíti Budapest hírnevét, ráirányítja a figyelmet gasztronómiai és kulturális értékeinkre is – fűzte hozzá.

Az ökovásárba ellátogatók 3D-s élményt kínáló fényfestést is láthatnak és ehhez komponált zenét hallhatnak, emellett kézműves portékákkal, az Ökumenikus Segélyszervezet sütödéjével és változatos gasztronómiai kínálattal találkozhatnak. A szóvivő elmondta: ügyelnek arra is, hogy ne legyen átfedés a kínálatban, tehát csak meghatározott számú kürtőskalácsos vagy grillkolbászos kapott meghívást.

Az European Best Destination által szervezett közönségszavazáson az Adventi Ünnep a Bazilikánál jövőre is marad Európa élmezőnyében, ugyanis bekerült a 2018-as vetélkedés 20-as listájára – közölte Sárközi Alexandra.

Adventi készülődés és karácsonyi forgatag Nyíregyházán

A városlakókat különleges díszkivilágítással, ünnepi vásárral, kulturális, jótékonysági és szórakoztató programokkal, finom ételekkel és italokkal, a gyerekeket kreatív kuckóval és a Mikulás-házzal várják a Kossuth téren és környékén. A város karácsonyfája idén egy tizenhárom méter magas, csaknem harmincéves fenyő lett. A hagyományos piros színű díszítés és a több mint három kilométer hosszú égősor mellett a város egyik idős lakója harminchárom darab óriás szaloncukrot készített – közölte a helyhatóság az MTI-vel. Az ünnepi fényeket december 3-án, advent első vasárnapján kapcsolják fel. Az idei év újdonsága, hogy a Kossuth téri kandeláberek, valamint négy belvárosi fa is díszvilágítást kap, de az eddig megszokott világító díszfigurák, a faházak tetejére helyezett fényháló, az oszlopokra szerelt díszfény, a mintegy kilenc kilométer hosszú égősor és a városházát megvilágító jégcsapfüggöny egyaránt megtekinthető lesz a városközpontban.

A nyírségi megyeszékhely főterén a szokásoknak megfelelően a Mikulás-ház, a színpad, a betlehemi jászol és az adventi koszorú kap helyet. Az ünnepi vásár – a vásározók nagy száma miatt idén – nagyobb lesz Nyíregyházán: a forgatag harminckilenc helyszínen várja az érdeklődőket. Az árusok fele ínycsiklandó ételeket, karácsonyi édességeket, fűszeres téli italokat kínál január elsejéig, más részük hagyományos kézműves és iparművészeti alkotásokat, karácsonyi ajándékot és fenyődíszeket árul majd.

A színpadon minden kedden, csütörtökön és vasárnap kulturális és szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket, a városházán az ingyenesen látogatható Varázslatos karácsony című kiállításon porcelánbabákon kívül különleges, régi képeslapok is megtekinthetőek lesznek. Advent első vasárnapjától beköltözik a Kossuth téri faházába a Mikulás, nem messze tőle pedig kézműves-foglalkozásokkal várja a gyerekeket a kreatív kuckó.

A Jósa András Múzeumban december 1-jén nyitja meg kapuit a Megszületett című tárlat, amely Nyíregyháza egyik testvérvárosának, a lengyelországi Rzeszów regionális múzeumának adventi időszaki kiállítása. Minden csütörtökön frissen sült lapcsánkát kóstolhatnak városlakók, de lesz jótékonysági akció, városi karácsonyi koncert, az ünnepi időszakot pedig a hagyományos városi szilveszteri programsorozat zárja Nyíregyházán.

Óriáskerék várja a debreceni adventi vásár látogatóit

Idén először óriáskerék is várja a debreceni adventi vásár látogatóit – hangzott el a rendezvénynek helyet adó Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón. Széles Diána alpolgármester elmondta: az adventi vásárt az elmúlt évekhez képest szerették volna valamelyes megújítani, a fiatalok számára is vonzóbbá tenni. Ezért döntöttek úgy, hogy a nyári Campus Fesztiválon nagy sikert aratott, Debrecen Eye névre keresztelt óriáskereket felállítják a város főterén. Hozzátette: idén először jelentkezik önálló arculattal az adventi vásár, a forró teát és a hagyományos karácsonyi italt, a forralt bort minden árusnál ugyanolyan bögrében szolgálják majd fel. A gasztronómiai kínálat színvonalát is igyekeztek tovább emelni, így a szokásos finomságok mellett például a hagyományos debreceni páros kolbászt is megkóstolhatják a vásári forgatagba érkezők – fűzte hozzá.

Bódor Edit, a vásárt szervező Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a Debrecen Eye a teljes adventi időszakban várja a vendégeket, a 33 méter átmérőjű óriáskerékről egyszerre akár 156-an is megcsodálhatják a város látképét. Hozzátette: az egyházak összefogásának köszönhetően az adventi időszaknak erős szakrális jellege lesz Debrecenben. A város karácsonyfája mellett vasárnaponként a történelmi felekezetekkel közös gyertyagyújtásokat tartanak, a Nagytemplom előtti színpadon pedig kulturális rendezvények várják az érdeklődőket. Debrecen ünnepi díszkivilágítását december 3-án kapcsolják fel, és idén először a régi városháza is fényárban úszik majd – fogalmazott az ügyvezető, hozzátéve, hogy az adventi vásár már szombaton megnyílik, a kereskedők csaknem 100 faházban árusítják portékáikat, többségében egyedi kézműves termékeiket.

Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark Kft. ügyvezetője többek között arról beszélt, hogy december 2-án és 3-án a gyerekek az állatkertben találkozhatnak a Mikulással, és azok, akik krampusznak öltöznek, félárú jeggyel mehetnek be az intézménybe, ahol kézműves-foglalkozásokkal is várják a látogatókat.

Juhász Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője hangsúlyozta: az adventi időszakra fokozott jelenléttel készülnek, a rendőrök ott lesznek a megye nagyobb bevásárlóközpontjainál és a karácsonyi vásárokban is.

A debreceni Kossuth téren, a Nagytemplom előtt pénteken felállították a város karácsonyfáját is. A 15 méter magas ezüstfenyőt a Debrecen-Kismacson élő Szilágyi János Gábor ajánlotta fel.