Otthon

4 + 1 hétköznapi teendő, ami az egészségünknek is jót tehet

Vannak olyan egyszerű, hétköznapi teendők, amiket bár rendszeresen megteszünk, talán eszünkbe sem jut, hogy nemcsak azért jó, mert mondjuk kellemes elvégezni, de az egészségünknek is jót tesznek, jót teszünk azzal, hogy megcsináljuk. Igen, többek között a takarítás is ide tartozik, de mellette olyasmik is, amiken talán még meg is lepődhetünk!

Amikor arról beszélünk, hogy mi mindent tehetünk a testi és lelki vagy mentális egészségünkért, akkor jellemzően olyasmiket szoktunk felsorolni, mint például a jóga, a mozgás, a friss levegő, a kirándulás, az elegendő alvás vagy egy wellnesshétvége. Pedig léteznek olyan hétköznapi teendők is, amiket bármikor elvégezhetünk otthon, és észrevétlenül tehetünk az elvégzésükkel az egészségünkért.

Tegyünk rendet a ruhásszekrényben

A szakemberek szerint ugyanis a ruhák közötti selejtezés segítheti a mentális egészségünket: az elengedéssel, a régi és az új szelektálásával, és a kialakított rendre is olyan jólesik ránézni!

Játsszunk

A kikapcsolódás, a szórakozás fontos szerepet játszik abban, hogy a mentális egészségünk megmaradjon, hogy levezessük a stresszt, hogy olyasmivel foglalkozzunk, aminek nincs különösebb tétje. Ráadásul sokat beszélgethetünk, nevetgélhetünk közben!

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

Végezzünk házimunkát

A takarítás nem csak azért jó, mert tisztaságot varázsolhatunk magunk körül. Bár tény, hogy mindenki jobban érzi magát tiszta, higiénikus, rendezett környezetben. Házimunkavégzés közben elmélkedhetünk, egyedül lehetünk a gondolatainkkal, kitalálhatunk új ötleteket. Végül is kikapcsolhatunk. De ezt inkább ne mondjuk el a férfiaknak…

Meztelenkedésre fel!

Vagyis dobjuk le a ruhánkat, ha csak egy percre is, amikor senki nincs otthon, amikor senki nem lát. A meztelenség ugyanis nagy szabadságérzetet adhat, felszabadító lehet. Ugyanakkor mivel mindig ruhában vagyunk, így egy-két pillanatra végre szabadon szellőzhet a bőrünk.

Köszönjük meg

Ha valakitől segítséget kaptunk, legyen az egy szó, egy információ vagy valamilyen fizikai segítség, akkor is köszönjük meg. Egyrészt mert jólesik annak, aki adott, másrészt a mi lelkünknek is jólesik kimondani ezt a szót, különösen, ha őszintén úgy is érezzük.