Otthon

7 + 1 kérdés, ha nem tudjuk eldönteni, hogy kidobjunk-e valamit

Olyan sokat hallani arról, hogy ne halmozzuk feleslgesen a dolgokat az otthonunkban, szelektáljunk, dobáljuk ki és adományozzuk el azokat a cuccokat, amelyekre nincs szükségünk. Aztán ott állunk a gardrób vagy bármelyik fiók és szekrény előtt és azon gondolkodunk, hogy honnan tudhatnánk, hogy mire nincs szükségünk? Mert mi van, ha most nincs, de holnap mégis kellene? Egyáltalán: hogyan szelektáljunk a dolgaink között?

Nem kell ezt sem túlbonyolítani. Csak a megfelelő kérdéseket kell feltennünk magunknak a kezünk ügyébe került ruhával, cipővel, táskával vagy bármilyen más használati tárggyal kapcsolatban, és a válaszok alapján már könnyedén eldönthetjük, hogy az a valami tényleg kell nekünk, mert használjuk és fontos, vagy csak azért tároljuk, mert félünk kidobni, mert mi van, ha mégis szükségünk lesz majd rá, mi van, ha egyszer majd mégis használni fogjuk?

Fotó: Pixabay/CC0 Public Domain

Fotó: Pixabay/CC0 Public Domain

Ezeket kérdezzük meg magunktól!

  1. Használtam az elmúlt egy évben egyszer is? (Ha nem, ideje kidobni!)
  2. Most vajon megvenném ezt a dolgot magamnak? (Ha nem vennénk meg, miért tartogatjuk?)
  3. Csak azért nem akarjuk kidobni, mert nem akarjuk a pénzt pazarolni? (Már eleve olyasmit vettünk, amit nem használunk… Azzal, hogy kidobjuk, már nem pocsékoljuk a pénzünket. Azon már túlvagyunk.)
  4. Csak azért tartom meg, mert emlékem fűződik hozzá? (Emiatt felesleges. Tartsunk meg néhány dolgot, de nem halmozzunk csak azért, mert az iskolában/gimiben/eygetemen fontos volt…)
  5. Van más dolgom, ami ugyanarra jó, mint ez (és használom is)? (Ha van, akkor nincs szükségünk kettőre/többre.)
  6. Biztos használni fogjuk a következő hetekben? (Készítsünk tervet, mondjuk azt, hgy egy hónapon belül biztosan használni fogjuk azt a dolgot. Ha még így sem, akkor ideje lehet kidobni…)
  7. Beleillik a lakókörnyezetembe/életembe/stílusomba/életmódomba az a dolog? (Mert ha nem, akkor miárt tartogatjuk még mindig?)
  8. Szükségem van-e valamire, ami nem működik? (Ha két héten belül nem javítjuk meg, inkább dobjuk ki!)