Otthon

Csapdák a háztartásban – ezektől óvjuk háziállatainkat

A háziállat komoly felelősség, ezt mindenki tudja, akinek valaha volt már kedvence. Bár rengeteg örömet szerez, nagyon sok dologra oda kell figyelnünk annak érdekében, hogy megóvjuk kutyáinkat, macskáinkat a háztartásunkban és a konyhánkban megbújó csapdáktól.

Gyógyszerek

Soha ne hagyjuk elöl a gyógyszereket és tablettákat, a kutyáink ugyanis könnyen azt hihetik, hogy jutalomfalatok. Nem kell részleteznünk, hogy miért olyan veszélyesek, hiszek ha csak egyszerű fájdalomcsillapítóról van szó, az sem állatoknak, hanem embereknek készült, így nagyon veszélyes lehet rájuk nézve.

Fotó: Unsplash/ Andrew Branch

Fotó: Unsplash/ Andrew Branch

Pizza

Előfordult már, hogy odaadtuk a kutyánknak a pizzamaradékot? Biztosan kérlelte, hiszen jó illata van, főleg, ha hús is van rajta. Ezenkívül azonban más olyan feltétek is lehetnek rajta, amik nem egészségesek a számára, mint a sajt, a fokhagyma vagy a hagyma. Ha szeretnénk kedveskedni az állatainknak, inkább nekik készült falatokat adjunk.

Csokoládé, kávé

Ami nekünk csemege, az nekik méreg. A kakaóbabban például olyan anyagok vannak, amelyeket nem tudnak megemészteni, nagy mennyiségű fogyasztása görcsöket okozhat, de akár végzetes is lehet.

Nyírfacukor

Ha tudatosan étkezünk, és kiiktattuk a cukrot a háztartásunkból, könnyen lehet, hogy nyírfacukorral, vagyis xilittel helyettesítjük azt. Ha azonban így tettünk, gondosan figyeljünk arra, hogy semmit ne adjunk a kutyánknak, ami xilitet tartalmaz, ez ugyanis mérgező számukra.

Szőlő és mazsola

Bizonyos szőlőfajták akár veseelégtelenséget is okozhatnak kedvencünknél, így soha ne hagyjuk elöl olyan helyen, ahol a kutyánk elérheti őket.

Érmék

Nekünk csak egy tízforintos, de kutyánknak vagy macskánknak – ha véletlenül lenyeli – súlyos gondokat is okozhat. A fulladás veszélye mellett az érme cinktartalma májkárosodáshoz is vezethet. Ne higgyük azt sosem, hogy ők is emberként gondolkodnak, nekünk kell megóvnunk őket az ilyen veszélyektől.

Rovarirtók, tisztító- és mosószerek

A vegyszerek a legveszélyesebbek, bár szerencsére a legtöbbjük szúrós szagú, így talán nem nyal bele önszántából a kedvencünk, azért a biztonság kedvéért tartsuk őket jól elzárva, és soha ne hagyjuk a teli felmosóvödröt felügyelet nélkül.