Otthon

Így óvjuk házi kedvencünket a hideg hónapokban

Lassan jönnek a mínuszok, előkerülnek a télikabátok, sálak, sapkák, kesztyűk. Nemsokára valószínűleg az első hó is leesik, ilyenkor pedig nemcsak magunkat, de szőrös kis kedvencünket is óvnunk kell a hidegtől.

Persze fajtától és tartástól is függ, hogy a kutyus mennyire tolerálja a hideget – a kertben, kutyaházban tartott kedvenc valószínűleg „edzettebb”, mint a lakásban tartott négylábú, mégis minden esetben meg kell tennünk néhány fontos lépést.

Ha a kutyust lakásban tartjuk

A legnagyobb odafigyelést a rövid szörű, kistestű, illetve egészségügyi problémákkal küzdő és idős kutyák igénylik. Ha kedvencünket lakásban tartjuk, a nagy hidegben bátran adjunk rá ruhát – sokan furcsa szemmel néznek erre a szokásra, pedig a kisebb, aljszőrzettel nem rendelkező négylábúak (pl. tacskó, csivava) bizony nagyon fázhatnak, és ha sokáig vannak a szabadban, meg is betegedhetnek. Akár otthon is készíthetünk ruhát – egy régi, megunt pulóver ujját vágjuk le, és a lábaknak is vágjunk ki 4 lyukat. A legjobb persze a vízhatlan anyagú kutyaruha. Télen az utak felsózása a kutyusok tappancsára jelent veszélyt, hiszen kimarhatja a talppárnákat, így érdemes kutyacipőt vagy valamilyen védő anyagot kötnünk a lábaira.

https://www.instagram.com/p/BbU749Jn_W-/?tagged=dogdress

Ha a kutyust a kertben tartjuk

Kinti kutya esetében a legfontosabb dolog, hogy legyen egy hőszigetelt ól, ahova behúzódhat, ha már nagyon fázik. Ezt helyezzük szélvédett, száraz helyre, lehetőleg minél közelebb a házhoz, hogy onnan is egy kis meleget kapjon. Teríthetünk bele szőnyeget, rongyokat, de csak abban az esetben, ha tudjuk vállalni, hogy hetente kimossuk és megszárítjuk, mert a nedves rongy csak ront a helyzeten. A kinti kutyáknak ilyenkor adhatunk egy kicsivel (kb. 10 százalékkal) több élelmet, hogy ezzel is segítsük szervezetük energiatermelését, ivóvízből pedig mindig biztosítsunk számára frisset, és figyeljük, nem fagyott-e be.

https://www.instagram.com/p/BbZ95E1n-x-/?tagged=doghouse