Konyha

Ismerd meg a sajtkészítés fortélyait!

Igazi családi kikapcsolódásra számíthatnak azok, akik október 19-én részt vesznek a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválján, ahol a gyerekeket is izgalmas programokkal várják.

A II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválja lehetőséget biztosít a sajtimádók, a gasztronómia szerelmesei, vagy a kíváncsi érdeklődők számára, hogy megismerjék és megkóstolják a legfinomabb külföldi és hazai sajtokat. Az immáron második alkalommal megrendezésre kerülő esemény Magyarország egyetlen olyan fesztiválja, ahol Európa közel 25 országából és az Egyesült Államokból érkező több mint 400 féle sajttal ismerkedhet a közönség. A sajtokat kiváló borok kísérik majd a fesztiválon.

Európa közel 25 országából és az Egyesült Államokból érkező több mint 400 féle sajttal ismerkedhet a közönség. MTI/EPA/Timm Schamberger

A szervezők azonban arra is figyeltek, hogy a rendezvényen ne csupán a felnőttek találjanak magunknak szórakozást, de a gyerekek se unatkozzanak.

„Sokszor szembesülünk felgyorsult világunk negatív hatásaként azzal, hogy a mai gyerekek nem tudják, miként kerül a tej, a kenyér és a hús az asztalra. A tejre és sajtokra vonatkozóan ebben fogunk nagy segítséget nyújtani, játékos formában. A kicsik nem csupán a sajtkészítéssel ismerkedhetnek meg, hanem a tejet adó állatok életével is. Emellett kalandpályán jelmezes animátorok segítségével speciális mezítlábas ösvényen – mely több növényféléből illetve többféle állagú fűből áll (fű, lóhere, széna, stb.) -, juthatnak el az istállóba; tehénfejő versenyen mérhetik össze tudásukat; a sajtkészítés egyes lépéseinek imitálásával kis sajtkorongokat készíthetnek, végig kísérhetik a sajt útját a legelőtől az otthonukig; interaktív mini sajtüzemben próbálhatják ki a sajtkészítést; nem utolsó sorban pedig a Kicsi Gesztenye Klub Show-ján szórakozhatnak” – mondja Gábossy Ádám, a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljának főszervezője.

Folyamatos interaktív programokkal és játszósarokkal várják tehát a legkisebbeket is, lesznek Boci legelő-Bébi játszó, Mezítlábas legelő, Tehénfejés, Sajtgurító verseny és Tejbár- logikai-ügyességi játékok is.