Konyha

Gyors és kiadós vacsora hétköznapokra

Az egytálételek nagy előnye, hogy minden – köret és főétel – egyszerre készül, valóban egy tálban. Mindezen túl gyorsan elkészül és az íze is nagyon finom, miután minden együtt fő avagy sül.

Ilyen remek egytálétel a csirkés rizs. Az efféle egytálételeknek a világon mindenütt nagy hagyománya van, gondoljunk csak a spanyol paella-ra. De van hasonló a kínai és a mexikói konyhában is. Miért is maradna ki a miénkből? Úgy hívják, rizses hús, ami tulajdonképpen a pörkölt levében megfőtt rizs, amelybe tehetünk akár főtt zöldborsót is. Ecetes apró uborkával a legfinomabb. Ugyanakkor számos változata létezik a rizses húsnak. Az egyik igazán nagyon finom verziója a csirkés rizs.

A rizses csirkés egytálétel a rohanós hétkönapok vscaorája lehet. Fotó: shutterstock/gkrphoto

A rizses csirkés egytálétel a rohanós hétkönapok vacsorája lehet. Fotó: shutterstock/gkrphoto

Hozzávalók: 

6 csirkecomb, 1 vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 kisebb zellergumó, 2 közepes sárgarépa, 2 teásbögre rizs, 10 dkg gomba, 1 nagyobb fehérrépa, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg főtt kukorica, 2 evőkanál libazsír, 2 teáskanál kakukkfű, só, bors.

Elkészítése:

  • Kicsontozzuk a csirkecombokat. (A csontot félretesszük, remek csontleves készíthető belőle.)
  • Egy nagy serpenyőben megmelegítjük a zsírt és beletesszük a kockára vágott vöröshagymát. Üvegesre pároljuk.
  • Beletesszük a kockára vágott csirkecombot és átkeverjük.
  • Beletesszük a felaprított sárga- és fehérrépát. Átkeverjük.
  • Beletesszük a felkockázott zellert is.
  • Fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel.
  • Öntsünk hozzá 2 dl vizet és pároljuk át az egészet 15 percig.
  • Ezután tegyük bele a felszeletelt gombát és a megmosott rizst.
  • Öntsük fel legalább 4 teásbögre vízzel és addig főzzük, amíg a rizs teljesen megpuhul.
  • Ha megpuhult és maradt rajta még egy kis víz, akkor lefedve hagyjuk még fél órát, de már ne főzzük tovább.
  • A legvégén rászórjuk a felaprított petrezselyemzöldet.