Ilyen remek egytálétel a csirkés rizs. Az efféle egytálételeknek a világon mindenütt nagy hagyománya van, gondoljunk csak a spanyol paella-ra. De van hasonló a kínai és a mexikói konyhában is. Miért is maradna ki a miénkből? Úgy hívják, rizses hús, ami tulajdonképpen a pörkölt levében megfőtt rizs, amelybe tehetünk akár főtt zöldborsót is. Ecetes apró uborkával a legfinomabb. Ugyanakkor számos változata létezik a rizses húsnak. Az egyik igazán nagyon finom verziója a csirkés rizs.
A rizses csirkés egytálétel a rohanós hétkönapok vacsorája lehet. Fotó: shutterstock/gkrphoto
Hozzávalók:
6 csirkecomb, 1 vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 kisebb zellergumó, 2 közepes sárgarépa, 2 teásbögre rizs, 10 dkg gomba, 1 nagyobb fehérrépa, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg főtt kukorica, 2 evőkanál libazsír, 2 teáskanál kakukkfű, só, bors.
Elkészítése:
- Kicsontozzuk a csirkecombokat. (A csontot félretesszük, remek csontleves készíthető belőle.)
- Egy nagy serpenyőben megmelegítjük a zsírt és beletesszük a kockára vágott vöröshagymát. Üvegesre pároljuk.
- Beletesszük a kockára vágott csirkecombot és átkeverjük.
- Beletesszük a felaprított sárga- és fehérrépát. Átkeverjük.
- Beletesszük a felkockázott zellert is.
- Fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel.
- Öntsünk hozzá 2 dl vizet és pároljuk át az egészet 15 percig.
- Ezután tegyük bele a felszeletelt gombát és a megmosott rizst.
- Öntsük fel legalább 4 teásbögre vízzel és addig főzzük, amíg a rizs teljesen megpuhul.
- Ha megpuhult és maradt rajta még egy kis víz, akkor lefedve hagyjuk még fél órát, de már ne főzzük tovább.
- A legvégén rászórjuk a felaprított petrezselyemzöldet.