Egy főzéssel két étel annyit is jelent, hogy egy alapanyagot használunk fel és így nem csak időtakarékos, de pénztárcabarát is. Az egyik ilyen étel, amelyből több második fogást lehet készíteni a húsleves. Csak főzzünk bele rengeteg húst és zöldséget – egyébként is húslevest csak nagy adagban érdemes készíteni, mert úgy lesz finom. A húslevesben főtt húsból készülhet pástétom, vagy zöldségekkel átsütött ragu, de akár paradicsomos mártásban is “végezheti” feltétként. A főtt húsból és zöldségekből pedig lehet akár vadas mártás is. Már csak egy zsemlegombócot kell hozzá összedobni és komplett az ebédünk.
Vannak ételek, amelyekből több másik is készíthető. Fotó: shutterstock/lenetstan
A pörkölt a másik olyan ételünk, amelyből jónéhány másik étel is készülhet. Így több napra is lehet belőle ételünk. Érdemes ezért a pörköltből is egy igazán nagy adagot készíteni, amelyet akár le is fagyaszthatunk. Amikor pedig gyors vacsora kell, csak elővesszük, kicsit kiegészítjük és 20 perc alatt étel kerülhet a családi asztalra. Készülhet belőle rizses hús, ha főtt rizst dobunk bele. De székelykáposzta is lehet, ekkor jól kimosott és kifacsart savanyú káposztát tehetünk a pörköltbe. Ha kicsit felöntjük és megfőzünk benne burgonyát, répát, zellert, fehérrépát, akkor gulyás lesz belőle.
Ha sütünk hozzá sós palacsintát és apróra vágva a pöröltet bele töltjük, a szaftját összekeverjük egy kis tejföllel és azzal pedig leöntjük, akkor hortobágyi palacsinta lesz belőle. De rakott zöldségeket is készíthetünk pörkölttel. Csak rétegezzük az előre párolt zöldséget (karfiol, zöldbab vagy burgonya) a pörkölttel, tegyünk a tetejére tojással elkevert tejfölt, tegyük sütőbe és süssük meg.