Konyha

Két ételből sok másikat

Nem csak a hétköznapokon, hanem a hétvégéken is jól jön, ha nem kell a konyhában tölteni hosszú órákat egy-egy ebéd miatt. Ekkor jönnek jól azok az ételek, melyekből egy főzésre több étel is elkészíthető.

Egy főzéssel két étel annyit is jelent, hogy egy alapanyagot használunk fel és így nem csak időtakarékos, de pénztárcabarát is. Az egyik ilyen étel, amelyből több második fogást lehet készíteni a húsleves. Csak főzzünk bele rengeteg húst és zöldséget – egyébként is húslevest csak nagy adagban érdemes készíteni, mert úgy lesz finom. A húslevesben főtt húsból készülhet pástétom, vagy zöldségekkel átsütött ragu, de akár paradicsomos mártásban is “végezheti” feltétként. A főtt húsból és zöldségekből pedig lehet akár vadas mártás is. Már csak egy zsemlegombócot kell hozzá összedobni és komplett az ebédünk.

Vannak ételek, amelyekből több másik is készíthető. Fotó: shutterstock/lenetstan

Vannak ételek, amelyekből több másik is készíthető. Fotó: shutterstock/lenetstan

A pörkölt a másik olyan ételünk, amelyből jónéhány másik étel is készülhet. Így több napra is lehet belőle ételünk. Érdemes ezért a pörköltből is egy igazán nagy adagot készíteni, amelyet akár le is fagyaszthatunk. Amikor pedig gyors vacsora kell, csak elővesszük, kicsit kiegészítjük és 20 perc alatt étel kerülhet a családi asztalra. Készülhet belőle rizses hús, ha főtt rizst dobunk bele. De székelykáposzta is lehet, ekkor jól kimosott és kifacsart savanyú káposztát tehetünk a pörköltbe. Ha kicsit felöntjük és megfőzünk benne burgonyát, répát, zellert, fehérrépát, akkor gulyás lesz belőle.

Ha sütünk hozzá sós palacsintát és apróra vágva a pöröltet bele töltjük, a szaftját összekeverjük egy kis tejföllel és azzal pedig leöntjük, akkor hortobágyi palacsinta lesz belőle. De rakott zöldségeket is készíthetünk pörkölttel. Csak rétegezzük az előre párolt zöldséget (karfiol, zöldbab vagy burgonya) a pörkölttel, tegyünk a tetejére tojással elkevert tejfölt, tegyük sütőbe és süssük meg.