Konyha

A főtt kukorica dicsérete

Nincs is jobb egy kellemes délutánon, mint főtt kukoricát majszolni. De ebből a csemegéből további ételek készülhetnek. Csak vágjuk le a csövekről és mehet is a főtt rizs közé, vagy akár a levesbe.

A kukorica nagyon finom önmagában is, de remekül passzol számos ételbe. Sőt: lisztjéből és darájából is remek sós és édes ételek készülhetnek. Ezekben a napokban számos bolt kínálja még a csöves kukoricát, amelyet érdemes otthon megfőzni. Ha pedig marad belőle, akkor készíthetünk vele kukoricalevest.

Ugyanakkor ezzel a sárga zöldséggel érdemes vigyázniuk azoknak, akik fogyókúráznak, diétáznak vagy cukorbetegek. Nagyon sok gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz és bizony nagyobb mennyiségben hízlal is.

Főtt kukoricából kiváló leves készíthető gyorsan, egyszerűen. Fotó: shutterstock/All for you friend

Főtt kukoricából kiváló leves készíthető gyorsan, egyszerűen. Fotó: shutterstock/All for you friend

Hozzávalók: 

5-6 cső kukorica, 2 darab közepes krumpli, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-1,5 liter húsleves, 1 doboz tejszín, 1 csokor petrezselyem, 2 evőkanál zsír, só, bors.

Elkészítése:

  • A kukoricákat főzzük meg.
  • Vágjuk le a csövekről késsel a szemeket.
  • Egy serpenyőben a felmelegített zsíron pároljuk meg a kockára vágott hagymát.
  • Ezután tegyük hozzá az összezúzott fokhagymát és keverjük el.
  • Öntsük fel a húslevessel.
  • Tegyük bele a kockára vágott burgonyát.
  • Sózzuk, borsozzuk ízés szerint. (Nem kell sok, a húsleves is elég ízes lehet.)
  • Addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.
  • Beleöntjük a kukoricaszemeket és átforraljuk vele.
  • Tejszínnel dúsítjuk.
  • Tálaláskor felaprított petrezselyemzölddel szórjuk meg.
  • Krémlevesként is tálalhatjuk, ha botmixerrel összeturmixoljuk a levest.