Konyha

Hungaricumok fesztiválját rendezik meg a Vajdahunyad várban

Igazi gasztronómiai kalandot élhet át, aki hétvégén, szeptember 14-én és 15-én kilátogat a Vajdahunyad várba megrendezendő Libamáj fesztiválra.

A Magyar Libamáj Szövetség elnöke, Ökrös Mariann elmondta, a libamáj, a libacomb, a libamell, a libazsír és a libatepertő 2012 óta hungarikum. A fesztiválon hazánk egyik legemblematikusabb finomságát, a libamájat fedezhetik fel a látogatók, valamint a libahús elkészítéséhez is kínálnak ötleteket, megismertetik a látogatókat a húshoz illő, mára elfeledett fűszerekkel is.

A libamáj Hungaricum, ám érdemes az állat többi részét is megkóstolni. Fotó: shutterstock/Maksim Toome

A libamáj Hungaricum, ám érdemes az állat többi részét is megkóstolni. Fotó: shutterstock/Maksim Toome

Megjegyezte, nagyon illik a libából készült ételekhez a tokaji bor, ezért a fesztivál díszvendége Tokaj és a tokaji borok lesznek.

Mint mondta, a gasztronómiai különlegességek mellet kulturális rendezvényekkel is várják az idelátogatókat. A koncertek és gyermekfellépők mellett egész hétvégén kézműves vásár, bor- és gasztroplacc, valamint gasztronómiai bemutatók várják az egész családot.

Pap Krisztián, a Magyar Ízek Alapítvány elnöke arról beszélt, a libamáj mellett a liba összes „részét” érdemes megkóstolni, így kínálnak majd a fesztivál vendégeinek ludaskását, hidegen és melegen füstölt kolbászokat is.

A magyar lúd (népszerű nevén liba) májának feldolgozásával készült libamáj Magyarország egyik fontos exportcikke. A hízott libából előállított termékeket a Hungarikum Bizottság Székesfehérvárott tartott 2013. szeptember 24-i ülésén felvette a Hungarikumok Gyűjteményébe. Ebbe a fogalmi körbe tartozik a hízott libamáj is.