Konyha

Töltött dagadó őszre hangolva

A dagadó meglehetősen háttérbe szorult testrésze a sertésnek, pedig remek ételek készíthetők belőle. Elsősorban megtölteni érdemes és ha ügyese vagyunk, mennyei ebéd lehet belőle.

A dagadót sok módon elkészíthetjük és a sertés egyik legolcsóbb része. Érdemes kísérletezni vele, mert igen finom ételek készülhetnek belőle. Lehet belőle ragu, de meg is főzhetjük, akár levesbe. De remek darált húsos ételekhez is, legyen szó akár fasírtról, akár egy rakott ételről. Persze töltve a legismertebb és talán a legnépszerűbb is. Számtalan töltelékkel tuningolhatjuk, a legegyszerűbb, amikor darált húst összekeverünk petrezselyemmel, csirkemájjal, áztatott zsemlével, sóval, borssal és majoránnával. De nem kell ennyi hozzávaló ahhoz, hogy nagyon finom legyen. Őszre hangolva, amikor sok eső esik és a gombák is sűrűn nőnek, gombásan készíthetjük el a töltött dagadót.

A dagadóból több finom étel is készíthető. Fotó: shutterstock/BBA Photography

A dagadóból több finom étel is készíthető. Fotó: shutterstock/BBA Photography

Hozzávalók:

1 kg sertés dagadó, 25 dkg gomba, 4 tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 teáskanál kakukkfű (az a legjobb, ha friss), fél teáskanál majoránna, só, bors, mustár, zsír

Elkészítése:

  • A dagadót felnyitjuk egy éles késsel és bekenjük kívül – belül mustárral.
  • Megfőzzük a tojásokat.
  • A vöröshagymát megpároljuk egy evőkanálnyi zsíron.
  • Rádobjuk a felszeletelt gombát.
  • Fűszerezzük a kakukkfűvel, majoránnával, sóval és borssal.
  • Addig főzzük, amíg a gomba megpuhul.
  • Összekeverjük az apró darabokra vágott tojással a gombás ragut.
  • Bele töltjük a dagadóba.
  • Alufóliába csomagoljuk és 200 fokon addig sütjük, amíg megpuhul a hús.
  • A tetejét pirítsuk világos barnára.