Konyha

Lovagok, pohárra!

A pálinka igazán magyar. Tartalmas, gyümölcsös és létezése komoly tartást ad azoknak, akik komolyan foglalkoznak vele. Közösséget formál, ízlelést tanít, sőt mi több, emberismeretet is, ha kellőképpen odafigyelsz. Antalfi Zoltánnal, az Erdélyi Pálinka Lovagrend Nagymesterével beszélgettünk a legnagyobb helyi pálinka megmérettetésen, melyet Marosvásárhelyen rendeztek meg.

– Mit érdemes tudni erről a versenyről?
– A mostani verseny a Kárpát-medencei lovagrendeket kívánja összehozni, egy asztalhoz ültetni. Az idei már a negyedik alkalom, hogy megrendezzük ezt a megmérettetést. Idén több, mint háromszáz féle pálinkát neveztek a versenyzők.

Fotó: Barabási

Fotó: Barabási

– Hány lovagrend van jelen a mostani versenyen?
– Nyolc lovagrend képviselteti magát a mostani versenyen: öt Magyarországról, egy Szlovákiából, egy Szerbiából és a mienk – házigazdaként – Erdélyből. Az itt jelenlévő minták a termelők tükörképei. Amikor egy termelő tudja, hogy versenyen indul, az ad egyfajta figyelmet mind a gyümölcs kiválasztásánál, a cefrézésnél a palackozásig.

Fotó: Barabási Attila

Fotó: Barabási Attila

– Mivel foglalkozik egy pálinkalovagrend?
– Alapvetően kulturális, érdekvédelmi és szakmai tevékenységet a pálinkához kapcsolódóan.

– Hogy lesz valaki Pálinka Nagymester?
– Hivatalosan a szervezet elnöke vagyok. A Lovagrend tagjainak választása a Nagymester személye, ami komoly szakmai elismerést jelent.

Fotó: Barabási Attila

Fotó: Barabási Attila

– Milyenek a pálinkafogyasztási szokások itt Erdélyben?
– Szerencsére egyre kevesebb azoknak a száma, akik húzóra isszák. Mind többen minőségi italra vágynak és tesznek is azért, hogy ezt megkapják.

Fotó: Barabási Attila

Fotó: Barabási Attila

– Gondolom, azért többnyire a férfiak isszák a pálinkát?
– Érdekes, hogy már a nők is szívesen fogyasztanak pálinkát. Néhány évvel ezelőtt magam lepődtem meg a legjobban, amikor láttam azt, hogy amikor egy likőrös ágyassal kínáltam a nőket, sokan kértek inkább valami gyümölcsösebb pálinkát. Természetesen azért még nem a nagyon testes és karakteres darabokat kérik – mint mondjuk a szilva -, de egy vadon termő gyümölcs pálinka iránt komoly érdeklődést mutathatnak a hölgyek.

– Ahogy láttam, elég sok hölgy van a lovagrendi tagok között is.
– Azt kell mondjam a legtöbb nőnek jobban ki van alakulva a szaglási, ízlelési képességei mint egy férfinak. A nőknek kifinomultabb az érzékelése.

– Léteznek trendek, felkapott témák a pálinka területén?
– Léteznek nehezen beszerezhető gyümölcsök, amelyekből izgalmas pálinkát készíteni. Ilyen a vadon termett kökény, vackor, som, erdei málna vagy a madárberkenye. Ezek valódi kuriózumok, ebből kóstolni egy rendezvényen élményszámba megy. Nőknél az aromásabb pálinkák a népszerűbbek, férfiaknál a kevésbé aromásabbak. Összességében boldogok vagyunk, hogy egyre nő a minőségi pálinka iránti igény.