– Mit érdemes tudni erről a versenyről?
– A mostani verseny a Kárpát-medencei lovagrendeket kívánja összehozni, egy asztalhoz ültetni. Az idei már a negyedik alkalom, hogy megrendezzük ezt a megmérettetést. Idén több, mint háromszáz féle pálinkát neveztek a versenyzők.
Fotó: Barabási
– Hány lovagrend van jelen a mostani versenyen?
– Nyolc lovagrend képviselteti magát a mostani versenyen: öt Magyarországról, egy Szlovákiából, egy Szerbiából és a mienk – házigazdaként – Erdélyből. Az itt jelenlévő minták a termelők tükörképei. Amikor egy termelő tudja, hogy versenyen indul, az ad egyfajta figyelmet mind a gyümölcs kiválasztásánál, a cefrézésnél a palackozásig.
Fotó: Barabási Attila
– Mivel foglalkozik egy pálinkalovagrend?
– Alapvetően kulturális, érdekvédelmi és szakmai tevékenységet a pálinkához kapcsolódóan.
– Hogy lesz valaki Pálinka Nagymester?
– Hivatalosan a szervezet elnöke vagyok. A Lovagrend tagjainak választása a Nagymester személye, ami komoly szakmai elismerést jelent.
Fotó: Barabási Attila
– Milyenek a pálinkafogyasztási szokások itt Erdélyben?
– Szerencsére egyre kevesebb azoknak a száma, akik húzóra isszák. Mind többen minőségi italra vágynak és tesznek is azért, hogy ezt megkapják.
Fotó: Barabási Attila
– Gondolom, azért többnyire a férfiak isszák a pálinkát?
– Érdekes, hogy már a nők is szívesen fogyasztanak pálinkát. Néhány évvel ezelőtt magam lepődtem meg a legjobban, amikor láttam azt, hogy amikor egy likőrös ágyassal kínáltam a nőket, sokan kértek inkább valami gyümölcsösebb pálinkát. Természetesen azért még nem a nagyon testes és karakteres darabokat kérik – mint mondjuk a szilva -, de egy vadon termő gyümölcs pálinka iránt komoly érdeklődést mutathatnak a hölgyek.
– Ahogy láttam, elég sok hölgy van a lovagrendi tagok között is.
– Azt kell mondjam a legtöbb nőnek jobban ki van alakulva a szaglási, ízlelési képességei mint egy férfinak. A nőknek kifinomultabb az érzékelése.
– Léteznek trendek, felkapott témák a pálinka területén?
– Léteznek nehezen beszerezhető gyümölcsök, amelyekből izgalmas pálinkát készíteni. Ilyen a vadon termett kökény, vackor, som, erdei málna vagy a madárberkenye. Ezek valódi kuriózumok, ebből kóstolni egy rendezvényen élményszámba megy. Nőknél az aromásabb pálinkák a népszerűbbek, férfiaknál a kevésbé aromásabbak. Összességében boldogok vagyunk, hogy egyre nő a minőségi pálinka iránti igény.