Konyha

A kenyér ünnepe: Szerencse Tarsoly az ország kenyere

Annyi mindent ünnepelünk ma, hogy ebből a sokféleségből egyet kiemelve nézzük meg mit is jelent számunkra a kenyér ünnepe és milyen kenyeret jelent nekünk a mai nap.

A második világháború után újjászerveződő politikai erők többsége számára Szent István ünnepe a feudális maradványokat konzerváló társadalmi szerkezetet és a klerikalizmust jelentette. 1945-ben az országgyűlés megváltoztatta az ünnepnap jelentését, augusztus 20-a ekkor vált az egykori aratóünnepeket, aratóbálokat idéző új kenyér ünnepévé.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

1945-ben még nem törölték Szent István ünnepét a kalendáriumból. Erre 1947-ben került sor, amikor a kommunista párt nyílt támadásba lendült. Úgy gondolták, ha május elsején ünnepelnek a munkások, ünnepelhessenek augusztus huszadikán a földmunkások is. Így augusztus 20-án az új kenyérre és az aratásra helyeződött a hangsúly.

Fotó: shutterstock

Fotó: shutterstock

Az ország tortája verseny mellett ma már megválasztják az év Szent István napi kenyerét is amely idén a Szerencse Tarsoly névre keresztelt kenyér lett. A Pedró Pékség fejlesztése búzalisztből, durumliszttel készülő, különleges formájú, ropogós, kézműves búzakenyér. Mivel a durumbúzában lévő keményítő lassabban szívódik fel, lassabban emeli a vércukor szintet, így alkalmas a cukorbeteg fogyasztók számára.

Fotó: shutterstock

Fotó: shutterstock

Kiválóan illeszkedik az életmódváltók étrendjébe, mivel kiemelkedően magas a fehérjetartalma. A kézműves, hagyományos kovászolási eljárással készülő termék magas víztartalmából kifolyólag sokáig friss, puha és jól élvezhető kenyér marad. A kenyér természetesen Magyar Pékség Védjegy címkével is el lesz látva, támogatva a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart. A védjegy biztosítékot nyújt a fogyasztónak, hogy megbízható és állandó minőségű terméket tart a kezében, amely mindenki számára elérhető és megfizethető. Egészséges és finom, semmilyen mesterséges tömeg- vagy térfogatnövelő adalékanyagot nem tartalmaz, ezáltal mindenki számára egészséges és elérhető kenyérforrás.