Konyha

A szarvasgomba mítosza

Néhány éve a szarvasgomba az átlagember számára elérhetetlen volt, hiszen magas ára miatt csak kevesen juthattak hozzá. Aki nagyon szeretett volna valami szarvasgombás élményt, neki maradt az ízesített olívaolaj és társai. Nézzük meg mi a helyzet most a szarvasgombával.

A fűszer jellegű, gasztronómiai különlegességnek számító, Magyarországon is elterjedt szarvasgomba sokféle földalatti gomba gyűjtőneve. Ezek a gombák szimbiózisban élnek a gazdanövénnyel, erdei fák gyökereivel.

Fotó: shutterstock

Fotó: shutterstock

A szarvasgombák rejtett, földalatti életmódja egy szokatlan stratégiának köszönhető: a csészegombák (Pezizales) fejlődése során a termőtest fokozatosan bezárult, majd a földfelszínről egyre mélyebbre, a föld alá került. Ugyanakkor a talajfelszín alatti lét megnehezítette a gombák terjedését, ezért illatossá váltak, hogy a rájuk találó állatok segítségével messzi területekre is eljuthassanak.

Fotó: shutterstock

Fotó: shutterstock

A legenda szerint a szeptember-októberi párzás előtt álló gímszarvasok a 18. századi híres francia szakács, Brillat-Savarin által a „konyha gyémántjának” nevezett gombától kapnak erőre. Az olasz zenei romantika egyik jeles képviselője, Rossini a „gombák Mozartjaként” beszélt róla.

Európában mintegy 10 szarvasgombafajt fogyasztanak, melyből a három legnagyobb értéket képviselő és nagy mennyiségben előforduló faj a francia szarvasgomba (Tuber melanosporum Vittad.), az isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum Pico) és a nyári, vagy más néven burgund szarvasgomba (Tuber aestivum var. uncinatum Chatin). Ezek közül a nyári szarvasgomba bír Magyarországon a legnagyobb jelentőséggel. Ezt az illatos földalatti gombát tömegével gyűjtik hazánk erdeiben.

Fotó: shutterstock

Fotó: shutterstock

A szarvasgomba ára akár évente is változhat, hiszen míg 2017-ben elérte az 500 eurós kilónkénti árat, tavaly a kimagasló termésnek köszönhetően nem ment ez az ár 140 euró fölé. Ahogy láthatjuk, így lassan ez a különleges luxustermék is elérhetővé válhat szinte bárki számára, ahogy ezt az egyre növekvő számú szarvasgombász-turista csoportok is mutatják, akik közül egyre többen kutatják speciálisan erre a célra képzett kutyákkal az erdőt.

Az egyik legfontosabb kérdés a szarvasgombával kapcsolatban, hogy vajon meddig fogyaszthatjuk még? A skóciai Stirling Egyetem kutatása szerint hamarosan vége az ínyenc időknek. A melegebb és szárazabb éghajlat súlyos gazdasági, társadalmi és ökológiai következményekkel jár, ráadásul a folyamatot a gyakoribb hőhullámok, erdőtüzek, növényi járványok fel is gyorsítják. Így aki teheti ne hagyja ki a szarvasgomba adta lehetőségeket.