Konyha

Hogyan kóstoljunk sört?

A sör nem bor. Nem pálinka. Valahogy a másik kettőhöz egyre többen értenek. De vajon hogyan iszunk sört, mi földi halandók és hogyan kellene ahhoz, hogy megtaláljuk benne a valódi értéket?

Bort mindenki tud kóstolni, legalábbis profit meghazudtoló módon forgatjuk és szaglásszuk, levegőztetjük és figyeljük a pohár falán hogy csordul alá. De mi a helyzet a sörrel?

shutterstock_1031564416

Hiszen a sör több, mint egy jéghideg strand-alkohol vagy a jó meccsnézés kísérője.
A sörből sokan csak lehúznak egy korsóval, jobb esetben megnézik a habját és utána döntik le a torkukon. Ismerik a világos a barna, esetleg félbarna sört. a különböző sörfajtákat egész más hőmérsékleten kell kóstolni, hisz van hűvös szomjoltó frissítő, ételekhez való kellemes kísérő, beszélgetős-kortyolgatós nehezebb darabok vagy a kandalló mellett behunyt szemmel hosszan élvezhető különlegességek.

shutterstock_1218242455

Minél hidegebben iszunk valamit, annál kevésbé érezhetőek benne az édes és keserű ízek, melyek – ahogy melegszik az italunk – egyre jobban felerősödnek, sőt, egy bizonyos hőfok felett már kifejezetten kellemetlen lehet a keserű dominanciája és az édesség túlsúlya. Mivel a sör két domináns alapanyaga (a víz és az élesztő mellett) a keserű komló és az édes maláta, így meghatározó ennek a két íznek az egyensúlya és megjelenése a sörben különböző hőmérsékleten.

shutterstock_1198090576
Néhány szempontot figyelembe véve,  alapvető tudást és némi gyakorlatot szerezve, mi is megtanulhatjuk megfelelően értékelni a sört. Izgalmas munka, mely során felfedezhetünk olyan ízeket is a sörben, amelyeket eddig nem vettünk észre, vagy csak nem foglalkoztunk vele. Ha jobban odafigyelünk, olyan különleges ízeket érezhetünk a sörben, mint a banán, az aszalt gyümölcs, a karamell, a csokoládé és a rózsa. A helyes értékítélet kialakítása érdekében először is tisztában kell lennünk a sörfőzés folyamatával, ismernünk kell az értékelni kívánt sörtípus jellegzetes stílusjegyeit valamint az alapanyagok biztos ismerete is elengedhetetlen.

shutterstock_1212903172
Amire figyelj amatőr sörértőként:
1. A sör megjelenése: A sör megjelenésénél három fő szempontot kell figyelembe venni: szín, szénsavasság és a tisztaság.  Ezek a tulajdonságok többek között képet adnak a főzési folyamat során használt lépésekről, a tisztaságból például a szűrés minőségére lehet következtetni.
2. A sör illata: Legyen erős habja a sörnek, mert minél intenzívebben szabaduljanak fel az aromák, vagy ha ez nem elég akkor körkörös mozdulatokkal rázd fel a pohár tartalmát. A szaglással való értékelést kétféleképpen tehetjük meg: az egyik módszer, hogy felrázás után a poharat 10-15 centire elhúzzuk az orrunk előtt, a másik, hogy felrázzuk a sört, majd pár másodpercig letakarjuk a poharat és csak ezután szagolunk.
3. A sör íze: A sör íze sok mindentől függ, de a sör aromája elsősorban az összetevőktől, azok minőségétől és a felhasználás módjától függ. Az értékelés során számos szempontot kell figyelembe venni, de alapvetően megállapítható, hogy a sör íze inkább édeskés-malátás vagy pedig kesernyés-komlós.

Kóstolásra fel!