Konyha

Virágzik a rózsa, készíts belőle vizet

Bioboltokban már lehet kapni rózsavizet, de nem kell odáig elmenni értük. Otthon is könnyedén elkészíthetjük ezt a különlegességet, ráadásul meglehetősen pénztárcabarát módon.

Régen sokat használták süteményekbe és különböző ízesített italokba a rózsavizet. Különleges aromát kölcsönöz a süteménynek, édességnek. Manapság bioboltban lehet rálelni, de nem túl gyakori termék. Ha van kertünk és abban néhány rózsabokor, akkor magunk is készíthetünk rózsavizet. Ha nincs, akkor is szerezhetünk rózsaszirmokat barátok vagy családtagok kertjeiből, persze szigorúan vegyszermentes virágszirom jöhet csak szóba. Egyébként éppen most kezdenek virágba borulni a rózsák, itt az ideje szüretelni egy kis szirmot.

A rózsavíz jó a süteményekbe, de arcápolásra is használható. Fotó: shutterstock/OlgaKot17

A rózsavíz jó a süteményekbe, de arcápolásra is használható. Fotó: shutterstock/OlgaKot17

A rózsavízhez egy nagyobb zacskó friss rózsaszirom szükséges. Jól zárható edénybe tegyük a rózsaszirmokat. például egy közepes, fedeles jénai üvegedény remek megoldás. Erre kell önteni 4 dl forró vizet és egy nagyobb citrom levét. Keverjük össze, majd fedjük le és hagyjuk állni két napig. Ez idő alatt összeérnek az ízek. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy leszűrjük a levét, miközben a rózsaszirmokat is alaposan kinyomkodjuk.

A levet öntsük fazékba és tegyünk bele 30 dkg cukrot. Forraljuk fel a cukros rózsavizet és tegyük kifertőtlenített üvegbe. Zárjuk le és száraz dunsztban hűtsük ki.

Teheted limonádéba, turmixba, süteményekbe, édességekbe vagy akár koktélokba is.

A rózsavíznek gyógyhatása is van, – többek közt – gyulladáscsökkentő, magas az antioxidáns tartalma és segíti a méregtelenítést.

Ha cukor nélkül készítjük illatosításra is használhatjuk vagy lemoshatjuk vele az arcunkat. Pórusösszehúzó és hidratáló hatása van.