Konyha

Savanyú, ám gyümölcsös ízek a saját konyhánkból

A gyümölcs és egyéb ízesítésű ecetek otthon is elkészíthetők és sokkal finomabbak, mint az egyszerű 10 vagy 20 százalékos ecetek. Nem bonyolult, csak egy kis idő kell hozzá.

A saját ízesítésű ecetekben az a jó, hogy kevés munkával jár, cserébe nagyon finom ízélményt kínál. Remek salátaöntetek készíthetők belőle és nagyon jót tesznek az egészségnek. Felhasználásuk széles körű, mert a salátaönteteken kívül használhatjuk pácoláshoz, főzelékekbe, levesekbe vagy mártásokba.

Ha kipróbálod a gyümölcseceteket, akkor már nem is akarsz többé lemondani róluk. Fotó: shutterstock/New Africa

Ha kipróbálod a gyümölcseceteket, akkor már nem is akarsz többé lemondani róluk. Fotó: shutterstock/New Africa

Ha otthon szeretnénk jóféle gyümölcsecetet készíteni, akkor egy jó minőségű borecetre van szükségünk és gyümölcsre. Ilyen lehet például a málna, fekete szeder vagy meggy. Ehhez nem kell mást tenni, mint a gyümölcsöt összetörni egy kicsit egy nagyobb üvegben. Rá kell önteni fehérbor ecetet. Fél liter ecethez 20 dkg gyümölcs többnyire elég. Ezután gézlappal vagy tiszta konyharuhával fedjük le az üveg tetejét és sötét, ám meleg helyen hagyjuk érni. Legalább három-négy hétre van szüksége ahhoz, hogy kellően érett legyen. Ezután csak le kell szűrni és sötét üvegben tárolni felhasználásig.

Készíthetünk olyan különlegességet is, mint a rózsaecet. Ehhez gyümölcs helyett rózsaszirmokat kell használni. A szirmokat egy kicsit meg kell szárítani, de ne legyen zörgős, csak veszítse el a “hamvasságát”. Borecettel kell ezt is nyakon önteni és három hétig meleg helyen érlelni.

Tárkonyecetet is készíthetünk otthon, a saját konyhánkban. Ehhez is fehérborecetet érdemes használni, tárkonyból is friss zöld ágat. Ennek is három-négy hét az érési ideje.