Konyha

Egyél vagy érezz? Érzelmi evés a hétköznapjainkban

Egy zulu közmondás úgy tartja, hogy a bőség nyugton marad, az éhség vándor. Vagyis amikor az életedet teljesnek vagy egésznek értékeled, akkor nem lesz benned éhség semmi iránt. Ha azonban valami hiányzik, a lelked üzenetet küld a testednek, aminek a vége sok esetben a túlevés.

Ha jól megvizsgáljuk tehát az éhséget, és az azt követő evést, szinte minden, és mindenki befolyásolja azt, hogy mi mit, mikor, hol, mennyit, hogyan és miért eszünk. Hiszen amikor ételről beszélünk túlélésről, szenvedélyről, hétköznapokról, ünnepekről és megszámlálhatatlan élményről beszélünk. Az emberiség történetéről, az az előtti időkről, a mindenségről beszélünk.

fotó: shutterstock

fotó: shutterstock

 

Vajon mennyire érdemes tudományos szemmel tekinteni a táplálkozásunkra? Milyen mélységekig kell megértenünk mit miért eszünk és teszünk ahhoz, hogy változtassunk a jelenlegi táplálkozási szokásainkon? Valójában változtatnunk kell? Valóban ennyit kell foglalkozni az evéssel?

fotó: shutterstock

fotó: shutterstock

Nos, kell is, meg nem is. Nem magával az evéssel kell foglalkoznunk vagyis ha kell is akkor csupán annyi időre, amíg megnézzük a túlevésünk, érzelmi evésünk valójában milyen élet területünkre és ott milyen hiányra mutat rá.

fotó: shutterstock

fotó: shutterstock

Igen. Mert az evés, a túlevés, az érzelmi evés, a stresszevés – hívd bárhogyan is- egy hiányérzet elfedése. Szinte hihetetlen de hiányozhat a nyugalom, az otthon melege, a gyermeki játékosság, a harmónia, a női vagy férfi minőség megélése, a kiegyensúlyozott és mindkét irányba működő kommunikáció, a szexualitás, a rendszer és struktúra vagy akár a társaság. Hogy éppen melyik az ami miatt eszel, falsz, habzsolsz, nasizol, azt akár kinyomozhatod magad is vagy felkereshetsz egy erre specializálódott szakembert, hiszen már erre is vannak célirányosan segítők.

fotó: shutterstock

fotó: shutterstock

Ha esetleg egyedül szeretnéd megfejteni a túlevésed titkát, nézd meg milyen ételek vagy ételcsoportok, melyeket előnyben részesítesz, majd ülj le és gondold végig ez az étel mit vagy miket szimbolizálhat számodra? Számos kutatás készült arra nézve, hogy mi mire utalhat de tapasztalat szerint a legjobb ha a saját kis szimbólumrendszered állítod fel, hiszen minden ember egyedi és különleges. Nézd meg van-e bármilyen korábbi élményed ezzel az étellel kapcsolatban, keresd meg a legkorábbi ilyen jellegű ételemléked és a megoldás már ott is lesz az orrod előtt. Az érzésre, az érzelemre fókuszálj és ha megvan akkor tudod, hogy ez az aminek a felborult egyensúlyi állapota befolyásolja a jelenben folytatott étkezéseidet.