Konyha

Tegyünk lecsót üvegbe, télen jól jön majd

Ehetünk lecsót akár télen is. Nem kell a boltból megvenni, mert otthon mi is könnyedén elkészíthetjük. Nem bonyolult folyamat. Télen remek lesz elővenni és tíz perc alatt vacsorát varázsolni belőle.

Elkezdődött a paprikaszezon, és a paradicsom is javában érik már a kertekben. Ha vagy olyan szerencsés, hogy saját kerted van, és ültettél bele paprikát, paradicsomot, akkor egy kis lecsóalapanyagáért nem kell boltba menned.

Ha már nem tudja a család olyan tempóban enni a lecsót, ahogy a paprika és paradicsom érik, akkor főzd be. A legegyszerűbb házi konzerv és tényleg nagyon kellemes télen, amikor felnyitunk egy üveggel és csak ütünk rá egy tojást. Úgy tíz perc alatt kész a meleg vacsora belőle.

Finom lecsót tehetünk el télire egyszerűen. Fotó: shutterstock/larik_malasha

Finom lecsót tehetünk el télire egyszerűen. Fotó: shutterstock/larik_malasha

Tulajdonképpen csak főznünk kell egy hatalmas adag lecsót, üvegbe tenni, kidunsztolni és a kamrapolcra tenni.

A lecsóhoz nem kell sok alapanyag, csak paprika, paradicsom, hagyma, só, zsír. Az arányok akkor a legjobbak, ha a paradicsom feleannyi, mint a paprika, a hagyma pedig ugyanannyi, mint a paprika. Sok-sok hagymával az igazán finom. Érdemes zsírt használni olaj helyett, mert így sokkal ízletesebb lesz a lecsó.

A paprikákból javasolt a magját és a csutkáját kiszedni. A paradicsomnak pedig érdemes a héját lehúzni, mert nagyon nem esztétikus, amikor felpöndörödik főzés, majd evés közben. A hagymát hosszúkás szeletekre kell vágni és jó sok zsíron megpárolni addig, amíg üveges lesz. Ebből lesz a finom szaftja a végén. Ekkor mehet rá a felkockázott paprika és addig pároljuk együtt, amíg a paprika félig megpuhul. Megsózzuk alaposan. Ez az az idő, amikor mehet rá a felkockázott, meghámozott paradicsom. Ezután már csak addig kell főzni, amíg a paradicsom teljesen “elolvad”. Vagyis már nem ismerhetők fel a paradicsom kockák, mert szétfőttek.

Érdemes a befőttes üvegeket alaposan kifertőtleníteni, mert semmilyen tartósítószert nem használunk majd, csak a hőt. Akár kifőzni is lehet úgy, hogy óriási fazékban vizet forralunk és beletesszük az üvegeket 1-2 percre.

Az így kifertőtlenített üvegekbe kanalazzuk a lecsót úgy, hogy 2-3 milliméternyi hely maradjon a tetején. A tetejére ugyanis olvasztott zsírt öntünk, annyit, amennyi teljesen elfedi a lecsót. Ez a második védvonal a hő után. Ugyanis így légmentesen lezárjuk a lecsónkat, így nem romlik meg.

Ezután rátesszük a tetejét és már mehet is a száraz dunsztba. Ez annyit jelent, hogy takargassuk be alaposan az üvegeket törölközővel, pokróccal, párnával, bármivel, ami melegen tartja még legalább egy-két napig.

Amikor kihűlt, mehet a kamrapolcra és télen is ehetünk lecsót. Egyébként remek egyedi gasztro-ajándék, például karácsonyra. Csak be kell csomagolni ízlésesen és már adhatjuk is át.