Konyha

A gyógyító pho leves

Minden népnek és minden korszaknak megvannak a gyógyító ételei. Ami harminc évvel ezelőtt még a nagymama gyógyító húslevese volt, az ma a kultúrákon átívelő pho leves, melynek legendája és tucatnyi változata ma már Budapesten is megkóstolható.

A pho levesek két fő fajtája északon Hanoi, délen Ho Si Minh-város, ismertebb nevén Saigon városához kötődik. Az északi és déli pho fajtái a rizstészta szélességében, a leves édességében és a választható hozzávalókban tér el egymástól. A többnyire a hosszú évtizedek elhanyagolásának köszönhetően autentikussá alakult budapesti helyszíneken septében elfogyasztott levesről szeretnénk azt hinni, hogy ez egy ősi kínai recept alapján készült és ekképp talán minden régi titkot is magában hordozva a részünkké válik majd.

Pho leves (Fotó: Facebook)

Pho leves (Fotó: Shutterstock)

De ez a leves azonban cseppet sem számít ősinek, hiszen alig valamivel a XX. század elején kezdett északon, a Vörös-folyó deltavidékén kialakulni, majd lassan terjedni és később, a háborús migrációval délre is eljutni. A ma már gazdag pho, szegényes levesként kezdte meg hódító gasztro-utazását, egy válságba került ország északi elvándorlói vitték délre a leves receptjét.

Pho leves (Fotó: Shutterstock)

(Fotó: Shutterstock)

A nagymama klasszikusához hasonlóan a pho is egy húsos marhacsonttal főzött leves, azzal a különbséggel, hogy többféle fűszerrel készül, zöldségek közül csak hagyma kerül bele, és tálaláskor tesszük bele a leves színe-javát. Ezek közül legfontosabb a rizstészta, illetve a vékony szeletekre vágott nyers marhahús, ami a forró lében, már a tányérban fő át pillanatok alatt.

Bár már a főzés alatt is sok fűszer ízesíti a levest, tálaláskor elengedhetetlen a friss és finomra aprított újhagyma és koriander, egy kis chili. Majd a végén néhány csepp lime és savanyított fokhagyma segítheti az öt elem egy időben való jelenlétét ebben a fantasztikus és gyógyhatású levesben, melyet a magyarokkal ellentétben nem az étkezés elején, hanem a végén fogyasztanak, így tovább segítve az egészséges emésztést.