Az eredetvédettséget csak olyan termék kaphatja meg, amely összetételében vagy előállítási módjában hagyományos. Márpedig a rögös túró ilyen!
Mi is az a rögös túró?
Kellemesen savanyú, aromás illatú, üdén friss és zamatos ízű, laza rögökbe összeálló, kelvirágra emlékeztető halmazokból álló friss sajt. A rögös túró a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga, számos hagyományos étel csak a magyar gasztronómia hagyományos alapanyagának számító termékből készíthető el. Sokféle ételben használják, például az eredeti Rákóczi-lepény összetevője, de túrós palacsinta, túróslepény, túrótorta, túrósrétes, túróslepény, túrógombóc, körözött, túrós csusza, túróspogácsa készítésénél is kiváló alapanyag.
Fotó: Shutterstock
A klasszikus, „fapados” túrógombóc:
Hozzávalók:
• 50 dkg rögös túró,
• 4 tojás,
• 1,5-2 dl búzadara (gríz),
• csipetnyi só,
• zsemlemorzsa (prézli) pirítva (aki bőven szereti, az 15 dekát készítsen elő),
• tejföl és porcukor ízlés szerint.
A rögös túrót finoman nyomkodd szét villával (de ne vidd túlzásba!), gyúrd össze a tojásokkal, a sóval és annyi búzadarával, hogy közepes keménységű, kézzel formázható masszát kapj. Nem baj, ha a túró nagyobb darabokban van benne: ettől rögös… A búzadara arányának az eltalálásától lesz a túrógombóc álomszerűen ruganyos, puha, amikor megfő. Elrontani persze nem tudod: ha úgy találod, hogy nem annyira ruganyos, mint inkább kemény lett a gombóc főzés után, akkor legközelebb tegyél bele kevesebb grízt.
Fotó: Shutterstock
Fontos, hogy hagyd a masszát állni 1-2 órán keresztül (így nem fog szétfőni). Ezután vizes kézzel formázz belőle gombócokat, a szilvásgombócnál picit nagyobb az igazi! Szűrőlapáttal tedd óvatosan forrásban lévő sós vízbe. Hagyj nekik időt, hogy átfőjenek, 4-5 perc biztosan kell ehhez.
Ez idő alatt pirítsd meg a zsemlemorzsát zsiradék nélkül. Ne teflonedényben, mert a morzsa felkarcolhatja! Kavarhasd szorgalmasan, hogy egységesen piruljon, és amikor aranybarrna, akkor készen vagy ezzel is.
Érdemes a fővő gombócok közül egyet feláldozni: ha „idő van”, emelj ki egyet, vágd ketté és ellenőrizd, hogy átfőtt-e. Ha nem nyers a tészta belül sem, akkor szűrd le mindet, és forgasd meg óvatosan a pirított prézliben. A telfölt keverd ki alaposan porcukorral (meg is melegítheted), és ezzel öntsd nyakon a gombócokat.