Konyha

Európa is felfigyelt a magyar rögös túróra

A rögös túró hagyományos különleges termék védettséget kapott az Európai Bizottságtól. Ennek örömére íme egy remek, hagyományos túrógombóc recept!

Az eredetvédettséget csak olyan termék kaphatja meg, amely összetételében vagy előállítási módjában hagyományos. Márpedig a rögös túró ilyen!

Mi is az a rögös túró?

Kellemesen savanyú, aromás illatú, üdén friss és zamatos ízű, laza rögökbe összeálló, kelvirágra emlékeztető halmazokból álló friss sajt. A rögös túró a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga, számos hagyományos étel csak a magyar gasztronómia hagyományos alapanyagának számító termékből készíthető el. Sokféle ételben használják, például az eredeti Rákóczi-lepény összetevője, de túrós palacsinta, túróslepény, túrótorta, túrósrétes, túróslepény, túrógombóc, körözött, túrós csusza, túróspogácsa készítésénél is kiváló alapanyag.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A klasszikus, „fapados” túrógombóc:

Hozzávalók:

• 50 dkg rögös túró,
• 4 tojás,
• 1,5-2 dl búzadara (gríz),
• csipetnyi só,
• zsemlemorzsa (prézli) pirítva (aki bőven szereti, az 15 dekát készítsen elő),
• tejföl és porcukor ízlés szerint.

A rögös túrót finoman nyomkodd szét villával (de ne vidd túlzásba!), gyúrd össze a tojásokkal, a sóval és annyi búzadarával, hogy közepes keménységű, kézzel formázható masszát kapj. Nem baj, ha a túró nagyobb darabokban van benne: ettől rögös… A búzadara arányának az eltalálásától lesz a túrógombóc álomszerűen ruganyos, puha, amikor megfő. Elrontani persze nem tudod: ha úgy találod, hogy nem annyira ruganyos, mint inkább kemény lett a gombóc főzés után, akkor legközelebb tegyél bele kevesebb grízt.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Fontos, hogy hagyd a masszát állni 1-2 órán keresztül (így nem fog szétfőni). Ezután vizes kézzel formázz belőle gombócokat, a szilvásgombócnál picit nagyobb az igazi! Szűrőlapáttal tedd óvatosan forrásban lévő sós vízbe. Hagyj nekik időt, hogy átfőjenek, 4-5 perc biztosan kell ehhez.

Ez idő alatt pirítsd meg a zsemlemorzsát zsiradék nélkül. Ne teflonedényben, mert a morzsa felkarcolhatja! Kavarhasd szorgalmasan, hogy egységesen piruljon, és amikor aranybarrna, akkor készen vagy ezzel is.

Érdemes a fővő gombócok közül egyet feláldozni: ha „idő van”, emelj ki egyet, vágd ketté és ellenőrizd, hogy átfőtt-e. Ha nem nyers a tészta belül sem, akkor szűrd le mindet, és forgasd meg óvatosan a pirított prézliben. A telfölt keverd ki alaposan porcukorral (meg is melegítheted), és ezzel öntsd nyakon a gombócokat.