A palacsintát mindenki szereti, és sósan is igazán remek étel. Így a nyár közepén a spenót- és mángoldszezon hajrájában érdemes megtölteni ezekkel a zöldségekkel. Persze felturbózva egy kicsit, mert lássuk be, önmagában azért határeset mindkettő zöldség.
Fotó: shutterstock/Cesarz
A töltött palacsintához először szükséges legalább tíz darab cukormentes palacsinta. A tuti biztos, csomómentes, nem ragadós palacsintatészta receptjét árulom el az alábbiakban. Az összekeverésben van a titok, hogy ne legyen csomós. A sorrend fontos, és ha hiszel nekem, biztosan sima lesz a tészta. A sütésnél pedig akkor nem ragad le, ha jó forró a palacsintasütő. Nem kell sok olaj a sütéshez, minden darabhoz maximum fél teáskanálnyi bőven elég.
A töltött palacsintákat ehetjük szimplán csak tejföllel leöntve, de tehetjük tűzálló tálba is és sajtot olvaszthatunk a tetejére. Úgy talán még finomabb.
Fotó: shutterstock/vkuslandia
Hozzávalók a palacsintához:
2 tojás, 3 dl tej, 1 csipet só, 20 dkg liszt, 2 dl szénsavas víz, étolaj a sütéshez.
Elkészítése:
1. A tojásokat üssük egy keverőtálba.
2. Öntsük bele a a tejet és keverjük alaposan össze.
3. Szórjuk bele a lisztet és keverjük el alaposan. Sűrű lesz a tészta, de így lehet csomómentesre keverni. Ez a titka.
4. Hígítsuk fel a szódával, vagy bubis ásványvízzel.
5. Fél teáskanál étolajat tegyünk a serpenyőbe és forrósítsuk fel.
6. Öntsünk rá egy kis merőkanálnyi palacsinta tésztát és egyenletesen oszlassuk el a serpenyőben.
7. Süssük meg mindkét oldalát.
Hozzávalók a töltelékhez:
0,5 kg spenót, 0,5 kg juhtúró, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín.
A töltelék elkészítése:
1. A spenótot vízben puhára főzzük.
2. Leszűrjük és késes aprítóba tesszük.
3. Hozzátesszük a juhtúrót, a tejszínt és a fokhagymákat.
4. Alaposan összeaprítjuk.
5. A krémmel megtöltjük a palacsintákat.