Konyha

A nyár zöld slágere: juhtúrós spenótos palacsinta

Rengeteg vitamin és ásványi anyag van a spenótban és „bátyjában”, a mangoldban. Sokféle módon elkészíthető, és ez jó hír a rosszevő gyerekek szüleinek is. A spenótos palacsinta biztos siker.

A palacsintát mindenki szereti, és sósan is igazán remek étel. Így a nyár közepén a spenót- és mángoldszezon hajrájában érdemes megtölteni ezekkel a zöldségekkel. Persze felturbózva egy kicsit, mert lássuk be, önmagában azért határeset mindkettő zöldség.

Fotó: shutterstock/Cesarz

Fotó: shutterstock/Cesarz

A töltött palacsintához először szükséges legalább tíz darab cukormentes palacsinta. A tuti biztos, csomómentes, nem ragadós palacsintatészta receptjét árulom el az alábbiakban. Az összekeverésben van a titok, hogy ne legyen csomós. A sorrend fontos, és ha hiszel nekem, biztosan sima lesz a tészta. A sütésnél pedig akkor nem ragad le, ha jó forró a palacsintasütő. Nem kell sok olaj a sütéshez, minden darabhoz maximum fél teáskanálnyi bőven elég.

A töltött palacsintákat ehetjük szimplán csak tejföllel leöntve, de tehetjük tűzálló tálba is és sajtot olvaszthatunk a tetejére. Úgy talán még finomabb.

Fotó: shutterstock/vkuslandia

Fotó: shutterstock/vkuslandia

Hozzávalók a palacsintához:

2 tojás, 3 dl tej, 1 csipet só, 20 dkg liszt, 2 dl szénsavas víz, étolaj a sütéshez.

Elkészítése: 

1. A tojásokat üssük egy keverőtálba.

2. Öntsük bele a a tejet és keverjük alaposan össze.

3. Szórjuk bele a lisztet és keverjük el alaposan. Sűrű lesz a tészta, de így lehet csomómentesre keverni. Ez a titka.

4. Hígítsuk fel a szódával, vagy bubis ásványvízzel.

5. Fél teáskanál étolajat tegyünk a serpenyőbe és forrósítsuk fel.

6. Öntsünk rá egy kis merőkanálnyi palacsinta tésztát és egyenletesen oszlassuk el a serpenyőben.

7. Süssük meg mindkét oldalát.

 

Hozzávalók a töltelékhez:

0,5 kg spenót, 0,5 kg juhtúró, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín.

 

A töltelék elkészítése:

1. A spenótot vízben puhára főzzük.

2. Leszűrjük és késes aprítóba tesszük.

3. Hozzátesszük a juhtúrót, a tejszínt és a fokhagymákat.

4. Alaposan összeaprítjuk.

5. A krémmel megtöltjük a palacsintákat.