Konyha

Emiatt érdemes elővenni a kenyérsütődet!

A kenyérsütő gép megvásárlásáig sokan eljutnak, de vannak, akik aztán egy-két sikertelen kenyérsütési próbálkozás után csalódottan félretolják a készüléket. Most mutatunk egy tuti receptet, amiért érdemes újra elővenni!

Aki egyszer megtapasztalta, hogy milyen a sülő kenyér illatára ébredni, annak szinte biztos, hogy elválaszthatatlan társa lett a mindennapokban a kenyérsütő gép. Így jártam magam is, lassan húsz éve gyűröm a kenyérsütőgépek különböző fajtáit.

Állítom, hogy az első, kétlapátos, „kis” (elég nagy volt az…) kenyérsütőm utánozhatatlan kenyeret sütött, még ha a hangja hasonlított is egy betonkeverőéhez. De a lényeg, amire ki szeretnék lyukadni, hogy nagyon hasznos kis segítőtárs tud lenni a mindennapokban egy kenyérsütő, még ha eleinte talán nehéz is megtalálni vele a közös hangot. Jó néhány beesett tetejű, vizes tésztájú, ehetetlenre sikerült kenyeret dob ki az ember, amíg egyszer rálel a helyes arányokra a kenyértésztát illetően.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ha pedig ez sikerül, hajlamos az ember attól kezdve csak azt a fajta kenyeret sütni és a maradék 10-20 programról megfeledkezni, pedig… De az legyen egy másik írás témája.

Szóval íme egy kikísérletezett, vagy ezerszer kipróbált fehér kenyér recept, ami nagy valószínűséggel „kompatibilis” minden kenyérsütő készülékkel. Különbségek persze lehetnek, hiszen minden gép más kelési és dagasztási idővel dolgozik, ahogy a hőmérsékletek is eltérhetnek. Ez a fajta kenyér süthető időzítve is, a mérete pedig átlagos lesz, minden készülékben „elfér”.

Tedd a kenyérsütő géped edényébe az alábbi hozzávalókat, ebben a sorrendben:

– 375 ml víz,
– 590 g jó minőségű fehér liszt (a jó minőségű nem feltétlenül a legdrágábbat jelenti, sőt!),
– 7 g instant élesztő vagy 1/2 kockaélesztő (25 g) elmorzsolva – a lisztbe „fúrj” egy kis mélyedést, abba tedd,
– 1 csapott evőkanál cukor (ha a készülékedhez adtak mérőkanalat, használd azt), elterítve a liszt tetején,
– 3 csapott teáskanál só, elterítve a liszt tetején (ne használj durva szeműt, mert felsértheti az edény és a lapát bevonatát, és egyrészt teflont enni nem egészséges, másrészt sokba kerül egy új edény),
– 1 evőkanál olívaolaj,
– 1 evőkanál 10 százalékos biológiai erjesztésű ecet.

Állítsd be az alapprogramot (a gyorsprogramot most felejtsd el), és 3-4 óra múlva isteni illatok csalogatnak a kenyérsütődhöz. A sípjel után térfélcsere: emeld ki a kenyeret, hagyd hűlni, aztán szeld, kend, edd, tégy vele bármit, amit csak egy gluténban és szénhidrátban gazdag, bűnös ínyencséggel meg lehet tenni!

Bónusz jótanács: a házi kenyeret soha ne tedd nejlonzacskóba. Csavard inkább textilszalvétába vagy konyharuhába, de fontos, hogy az ne illatozzon a mosószertől.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock