Konyha

A tökéletes rántott cukkini és patisszon receptje

A csillagtök és a cukkini remek zöldség, panírozva a legfinomabb. Ám ennek is vannak fortélyai ahhoz, hogy valóban finom legyen. Eláruljuk a tökéletes módszert.

Hobbi-kertészek nagyon szeretik a cukkinit és a csillagtököt termeszteni, mert igen hálás növények. Gyorsan és sokat teremnek, viszonylag kevés gondozást igényelnek. A háziasszonyok pedig nem győznek recepteket kitalálni akkora, mire elkezdenek teremni ezek a zöldségek. Ugyanis a sok termés egyszerre érkezik.

Fotó: shutterstock/Pawel Rajtar

Fotó: shutterstock/Pawel Rajtar

A legegyszerűbb és talán a legjobb elkészítési módja a két zöldségnek az, ha bepanírozzuk és kisütjük. Bár egyszerű, de mégis van egy-két trükk ahhoz, hogy valóban finom legyen ez az étel. A csillagtök is meglehetősen semleges ízű, de a cukkini még jobban. Ez is mindkettő előnye. Úgy fűszerezzük, ahogy csak akarjuk. A cukkinit akár édességekbe is lehet ezért tenni, mi több gyümölcs lekvárt is lehet vele készíteni.

Amikor a cukkini még zsenge, nem szükséges a magját kiszedni a közepéből, mert akkor még az is puha és ehető. Mi több a zöld vagy a sárga héját sem kell levágni, az is ehető marad még. Később, amikor már óriási méretűre nő és a húsa is keményebb lesz, akkor érdemes kivenni a magokat és meghámozni. A csillagtöknél minden esetben érdemes kivájni a magokat.

Csilagtök, avagy patiszon. Fotó: shutterstock/ziashusha

Csilagtök, avagy patisszon. Fotó: shutterstock/ziashusha

A csillagtök hámozás első ránézésre nem tűnik egyszerűnek, pedig az, ha kettévágjuk. Ezután cikkekre érdemes vágni úgy, ahogy a zöldség “szirmai” nőttek. Így már pillanatok alatt konyhakésszé varázsolhatjuk. Ezután még tanácsos ezeket a cikkeket két-három felé végni, mert még túl vastagok a sütéshez.

A másik elengedhetetlen lépés akár zsenge, akár élemedettebb korú zöldségről van szó: a sózás. Mindkét oldalán alaposan sózzuk be, mert így kap jó ízt. Mindezek után még mindig üres vászon a háziasszony számára ez a zöldség. Ugyanis lehet az ízét még számos fűszerrel fokozni. A legjobb, ha fokhagyma granulátummal szórjuk meg. De remekül passzol hozzá például a majoránna, rozmaring, lestyán vagy ezek keveréke. Szórhatunk rá különböző zöldségekre való kész fűszerkeveréket is, csak arra vigyázzunk, hogy ne legyen ezekben só. Vagy, ha van, akkor eleve visszafogottan sózzuk be a meghámozott zöldségeket. No meg kerüljük az e-számokat is, ha lehet, teljesen természetes hozzávalókat tartalmazzon a fűszerkeverék. Érdemes minden esetben átolvasni az összetevők listáját. Ízfokozó és társai láttán nyugodtan tegyük vissza a polcra és keressünk másikat.

Fotó: shutterstock/Africa Studio

Fotó: shutterstock/Africa Studio

A befűszerezett zöldségeket javasolt legalább fél órán keresztül állni hagyni. Ezután lehet bepanírozni: liszt, tojás és panírmorzsa sorrendben. Még finomabb lesz az étel, ha nem egyszerű panírmorzsát használunk, hanem pankó morzsát. Ez egy nagyobb darabokat tartalmazó panírozó morzsa, japán eredetű, de már nálunk is kapni számos élelmiszer üzletben.

Ha nem akarunk a fűszerezéssel bajlódni, akkor is van megoldás, bár a zöldségek besózása ekkor sem maradhat el. Tegyünk fűszerkeveréket, vagy bármilyen fűszert a panírozó morzsába és abba forgassuk bele a zöldségeket. Így is finom ízt kapnak.