Konyha

A jó húsleves titka

A jó és ízletes húsleves készítésének olyan alapszabályai vannak, amelyeket mindenkor érdemes betartani. Így lehet aranysárga, tiszta és páratlan ízű húslevesünk, amellyel bárkit lenyűgözhetünk.

Ha marhából vagy sertésből készítjük a húslevest, akkor másfél liternyi leveshez fél kilónyi hús dukál. Fontos, hogy csontos legyen a hús, mert az adja meg az ízét. Lehet levest készíteni lábszárból, fartőből, uszályból (farok), nyakból, pofahúsból és velős csontból. A legjobb, ha ezeket kombináljuk. Ha csirkéből vagy tyúkból készítjük, akkor farhát, szárny, nyak és láb az, ami megfelel. (Manapság lábakat, avagy más néven kaparót ritkán kapni, de isteni íze van. Régen a fejet is bele főzték a levesbe.)

A húsleveskészítésnek fontos szabályai vannak. Fotó: shutterstock/nesarinov

A húsleveskészítésnek fontos szabályai vannak. Fotó: shutterstock/nesarinov

Ennyi mennyiségű leveshez legalább 30 dkg zöldségre van szükség, répa, fehérrépa, zeller, vöröshagyma, fokhagyma, karalábé formájában vegyesen. Tehetünk bele még kelkáposztát, káposztát vagy karfiolt is.

Fontos, hogy a húst és a csontokat hideg vízben kezdjük főzni. Lassan szabad felmelegíteni és forralni tilos, éppen, hogy csak buborékozzon.

Ha a főtt húst szeretnénk tovább használni a levesből, például paradicsomszósz mellé, akkor forró vízbe érdemes bele tenni és úgy főzni meg, ekkor megtartja jobban az aromáját.

Tévhit, hogy a levesről a habot le kell szedni. Kicsapódik, barna darabkává válik, amelyet a leves szűrésénél amúgy is kiszűrünk.

A húsleves sárga színét a zsírtól kapja, ám ezt fokozhatjuk kurkumával, sáfránnyal vagy egy még egyszerűbb módszerrel. Reszeljünk sárgarépát és szedjük le a leves tetején lévő zsírját. Ebben pároljuk meg a répát, tegyünk hozzá egy kis hideg vizet, szűrjük le, majd öntsük bele a levesbe.

A leves leszűrése előtt mindenképpen hagyjuk legalább negyed órát állni, hogy leülepedjen. Sohasem szabad szűrésnél önteni, csak merőkanállal szedni, hogy ne keveredjen fel.

Ha túl sok a leves zsírja le tudjuk szedni úgy, hogy lehűtjük és a megdermedt zsírt a tetejéről eltávolítjuk. Ha még meleg, akkor kanállal merjük le a tetejéről vagy papírszalvétát tehetünk a leves tetejére ezzel szedhetjük le.

Le kell szűrni a húsleves a tálalás előtt. Fotó: shutterstock/koss13

Le kell szűrni a húsleves a tálalás előtt. Fotó: shutterstock/koss13

Ha zavaros lett a húsleves, akkor tojásfehérjehabbal tisztíthatjuk meg. Felverünk habbá egy tojás fehérjét egy kanál vízzel és egy kanálnyi levessel. A lágy habot visszatesszük a levesbe és alacsony lángon, épphogy buborékozva forraljuk addig, amíg tiszta nem lesz a levesünk. Ezután már csak le kell szűrni.