A sajtok nem tartoznak a legolcsóbb élelmiszerek közé, pláne, ha egy kicsivel különlegesebbet választunk. Éppen ezért – nyilvánvalóan – szeretnénk megőrizni a minőségét, ameddig csak lehet, illetve amíg meg nem esszük az egészet. A sajt helyes tárolása nem bonyolult feladat, csak egy-két szabályt kell betartani.
A sajtokat a műanyag csomagolásokból azonnal ki kell venni. Fotó: shutterstock/Natalia Von Doninck
A sajtokat manapság műanyag fóliába csomagolják, akár a pultból kérjük, akár előre kimérve vásároljuk. Az ilyen csomagolás árt a sajtnak, ugyanis elveszti az aromáját. A legrosszabbat tesszük vele, ha benne hagyjuk a műanyagban, mert sajt “lélegzik” és így hermetikusan elzárjuk a külvilágtól. Ráadásul a műanyag csomagolás ízét is átveszi a sajt, mindehhez csak pár napra van szüksége.
Bizonyára emlékszünk a kifejezésre, hogy: sajtpapír. Ez lenne a legjobb megoldás a sajt csomagolására, bár manapság kiskereskedelemben ilyet nem igazán kapni. Már csak a kifejezés maradt nekünk, amely egy megviselt fecnit jelent. Helyette használhatunk sütőpapírt. Csak tegyük bele a sajtot, hajtogassuk rá a papírt. Így bele tehetjük egy laza nejlon zacskóba, hogy megakadályozzuk a kiszáradását. A sütőpapírra kívülről ráírhatjuk a sajt fajtáját és a dátumot, amikor a hűtőbe tettük. Így több csomag esetén azonnal látjuk, hogy melyiket keressük.
A sajtokat sütőpapírban érdemes tárolni, hogy frissek maradjanak. Fotó: shutterstock/Piece of Cake
Az ilyen módon becsomagolt sajtot a hűtő legmelegebb pontjára tanácsos tenni, például a zöldséges rekeszbe.
Az utolsó jótanács pedig az, hogy ne vegyünk egyszerre sok sajtot. Csak annyit, amennyit 2-3 nap alatt meg tudunk enni. Így elkerülhetjük, hogy a hűtőben bekerüljön egy polc mélyére és elfeledkezzünk róla.