Konyha

A sajt ellensége a rossz csomagolás

A sajtok külön gondoskodást igényelnek. Annak érdekében, hogy hosszan frissek maradjanak és ne penészedjenek meg, eláruljuk, hogyan kell helyesen tárolni őket, miután hazavitted a boltból.

A sajtok nem tartoznak a legolcsóbb élelmiszerek közé, pláne, ha egy kicsivel különlegesebbet választunk. Éppen ezért – nyilvánvalóan – szeretnénk megőrizni a minőségét, ameddig csak lehet, illetve amíg meg nem esszük az egészet. A sajt helyes tárolása nem bonyolult feladat, csak egy-két szabályt kell betartani.

A sajtokat a műanyag csomagolásokból azonnal ki kell venni. Fotó: shutterstock/Natalia Von Doninck

A sajtokat a műanyag csomagolásokból azonnal ki kell venni. Fotó: shutterstock/Natalia Von Doninck

A sajtokat manapság műanyag fóliába csomagolják, akár a pultból kérjük, akár előre kimérve vásároljuk. Az ilyen csomagolás árt a sajtnak, ugyanis elveszti az aromáját. A legrosszabbat tesszük vele, ha benne hagyjuk a műanyagban, mert sajt “lélegzik” és így hermetikusan elzárjuk a külvilágtól. Ráadásul a műanyag csomagolás ízét is átveszi a sajt, mindehhez csak pár napra van szüksége.

Bizonyára emlékszünk a kifejezésre, hogy: sajtpapír. Ez lenne a legjobb megoldás a sajt csomagolására, bár manapság kiskereskedelemben ilyet nem igazán kapni. Már csak a kifejezés maradt nekünk, amely egy megviselt fecnit jelent. Helyette használhatunk sütőpapírt. Csak tegyük bele a sajtot, hajtogassuk rá a papírt. Így bele tehetjük egy laza nejlon zacskóba, hogy megakadályozzuk a kiszáradását.  A sütőpapírra kívülről ráírhatjuk a sajt fajtáját és a dátumot, amikor a hűtőbe tettük. Így több csomag esetén azonnal látjuk, hogy melyiket keressük.

A sajtokat sütőpapírban érdemes tárolni, hogy frissek maradjanak. Fotó: shutterstock/Piece of Cake

A sajtokat sütőpapírban érdemes tárolni, hogy frissek maradjanak. Fotó: shutterstock/Piece of Cake

Az ilyen módon becsomagolt sajtot a hűtő legmelegebb pontjára tanácsos tenni, például a zöldséges rekeszbe.

Az utolsó jótanács pedig az, hogy ne vegyünk egyszerre sok sajtot. Csak annyit, amennyit 2-3 nap alatt meg tudunk enni. Így elkerülhetjük, hogy a hűtőben bekerüljön egy polc mélyére és elfeledkezzünk róla.