Konyha

Készíts saját tejtermékeket, a nyári meleg segít

Saját túrót, aludt tejet joghurtot és kefirt készíthetünk, amellyel elkényeztethetjük a családunkat. Nem is kell hozzá sok alapanyag, csak egy kis elszántság és némi idő.

A tejtermékek készítésének a nyári meleg még csak nem is árt, épp ellenkezőleg még hasznunkra is lehet. A saját készítésű tejtermékekhez egy nagyon fontos alapanyag kell: jó zsíros termelői tej. A bolti változat nem alkalmas. Saját tejtermékek készítése nem csupán jó mulatság, de tudjuk is, hogy mi kerül bele. Például a joghurtot úgy ízesítjük, ahogy nekünk a legjobb. A saját ízlésünkre szabhatjuk a kefirt és a túró állagát is.

Saját túrót, joghurtot és kefirtkészíthetünk. Fotó: shutterstock/Ekaterina Bratova

Saját túrót, joghurtot és kefirt készíthetünk. Fotó: shutterstock/Ekaterina Bratova

Aludttejet készíteni nem ördöngösség. Csak hagyjuk kunt egy üveg edényben a tejet lefedve a konyhapulton és úgy két nap múlva kész is. Ha ennél gyorsabban szeretnénk aludttejet gyártani, akkor szintén termelői tejfölt tegyünk bele. Egy literre egy evőkanálnyit számoljunk tejfölből. Ezután szintén kint kell hagyni a konyhában és rövid idő elteltével kész is az aludttejünk.

Aludtejből készül a házi túró. Fotó: shutterstock/Sea Wave

Aludtejből készül a házi túró. Fotó: shutterstock/Sea Wave

Ha már van aludttejünk, akkor már csak pár perc választ el attól, hogy túrónk is legyen. Csak egy tapadásmentes lábasba kell öntenünk az aludttejet és lassan felmelegíteni a tűzhelyen. Addig kell melegíteni, amíg elkezd betúrósodni. Ezután tiszta konyharuhát vagy sűrű szövésű gézlapokon át le kell szűrni. A túrócsomagunkat fel is akaszthatjuk vagy szűrőbe téve, lábas tetejére állíthatjuk, hogy lecsepegjen a savó róla. Úgy egy órányi csepegtetés után kész is a túró.

Apropó savó. Azt sem érdemes kiönteni, mert savanyításra használhatjuk, például levesekben, főzelékekben vagy mártásokban.

Joghurtot forralatlan tejből készíthetünk. Vehetünk hozzá joghurtkultúrát, vagy tehetünk bele egyszerű probiotikumot is. Ehhez csak fel kell melegíteni annyira a tejet, hogy ha beletesszük az ujjunkat, akkor éppen “megcsípje”. Nem kell felforralni. Ezután hűtsük vissza kéz melegre és tegyünk bele egy kiskanál mézet vagy cukrot. Ezután keverjük bele a a probiotikumot, fél literhez adjunk 2-3 kapszulát. Tegyük meleg helyre vagy joghurtkészítőbe legalább 12 órára.

A kefirt és a joghurtot is a saját ízlésünkre szabhatjuk. Fotó: shutterstock/DONOT6_STUDIO

A kefirt és a joghurtot is a saját ízlésünkre szabhatjuk. Fotó: shutterstock/DONOT6_STUDIO

De készíthetünk joghurtot már kész joghurtból is, amely szintén legyen termelői. Ebben az esetben a kéz meleg tejbe tegyünk kész natúr joghurtot. Egy literbe három evőkanálnyi szükséges. Ezután szintén tehetjük joghurtkészítőbe 12 órára vagy jó meleg helyre. Ezután hűtőben tároljuk és ízesíthetjük gyümölcslekvárral, granolával vagy gyümölcsökkel.

Kefírt a legegyszerűbb gomba segítségével készíteni. Igaz, a gombák folyamatos elfoglaltságot adnak, mert rendszeresen cserélni kell rajtuk a folyadékot. Ugyanakkor megéri, mert mindig friss és egészséges kefír lapulhat a hűtőnkben. Kefírgombát az interneten tudunk vásárolni fillérekért, de érdemes körbe kérdezni ismerőseinket, mert sokan vannak, akik csak úgy elajándékoznák a szaporulatukat.