Konyha

Most gondoskodj a karácsonyi zserbóról!

Sárgabarack lekvár nélkül nem lehet élni. Legalább is a mi családunkban biztos nem, mert akkor mi lesz a karácsonyi zserbó tölteléke! Bolti? Na, az biztosan nem.

Egyébként meg a piskótatekercs is más lenne nélküle, így nincs kibúvó, minden évben elérkezik a sárgabarack lekvár eltevésének ideje. Nem bonyolult feladat, de azért akadnak fortélyai, amit érdemes betartani.

Az első ilyen titok az alaposan kimosott befőttes üveg. Ezen sok múlhat. Mosogatógépben magas hőfokon érdemes kifertőtleníteni. Ha nincs gépünk, akkor a mosogatás után forró, lobogó vizet öntsünk az üvegekbe. Akár ki is főzhetjük az üvegeket egy óriási fazékban. Ugyanígy a tetejüket is fertőtleníteni kell.

A gyümölcs feldolgozásánál arra kell ügyelni, hogy alaposan mossuk meg és minden apró kis sérülést távolítsunk el róla. A héját nem szükséges leszedni.

A sárgabarack befőzése nem bonyolult, de néhány alapszabályt érdemes betartani, hogy egész télen elálljon a lekvár. Fotó: shutterstock/Ziashusha

A sárgabarack befőzése nem bonyolult, de néhány alapszabályt érdemes betartani, hogy egész télen elálljon a lekvár. Fotó: shutterstock/Ziashusha

A felaprított és megtisztított gyümölcshúst öntsük egy nagy lábasba és közepesen meleg tűzhelyre tegyük fel főni. Addig főzzük, amíg a gyümölcsdarabok szétesnek. A kiporciózás előtt kell a lekvárba beletenni a cukrot. Ettől egy kicsit meg is fog barnulni. Az, hogy mennyi cukrot adjunk a lekvárhoz szinte lehetetlen megmondani, mert függ attól, hogy mennyire édes az idei termés és mi mennyire szeretjük édesen a lekvárt. Ezért a legősibb módszert javaslom: kóstolgassunk. De úgy, hogy azt a kanalat, amellyel megkóstoltuk a lekvárt, mossuk el alaposan, ha ismét kóstolnánk. Legjobb, ha másik kanalat mártunk bele. Azért van ez a nagy elővigyázatosság, mert semmilyen tartósítószert nem teszünk a lekvárba, csupán hővel dolgozunk. Egyébként remekül lehet diétás lekvárt készíteni eritrittel és xyllittel is. Ez utóbbi azért képes összecsomósodni az üvegben.

Tlen jó hasznát vehetjük a sárgabarack lekvárnak. Fotó: shutterstock/Sea Wave

Télen jó hasznát vehetjük a sárgabarack lekvárnak. Fotó: shutterstock/Sea Wave

Az üvegekbe ezután annyi lekvárt tegyünk, hogy egy pár csepp ki is löttyenjen. Így tudjuk biztosítani azt, hogy nem marad levegő az üvegben, amikor lezárjuk és így tartós lesz.

Ezután zárjuk rá a tetőt és fejjel lefelé száraz dunsztban hűtsük ki. Minél tovább marad meleg betakargatva, annál tovább eltartható a lekvárunk.