Konyha

Az autizmus és az étkezés kapcsolata

A Közép-Florida Egyetem kutatói bizonyítékot találtak a feldolgozott élelmiszerekben található polifoszforsav és az autizmus kialakulása között.

Nem is olyan régen olvashattál arról oldalunkon, hogy a többszörösen feldolgozott élelmiszerektől lényegében nem, hogy nem lakunk jól, de növelik az éhségérzetet. Ami ugye gyors elhízáshoz és magas koleszterinszinthez és számos a túlsúlyból és a magas koleszterinszintből adódó betegségekhez vezethet.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

Közép-Florida Egyetem UCF) munkatársai a neves tudományos folyóiratban, a Scientific Report mutatták be kutatásuk eredményét. Megállapításuk szerint a polifoszforsav (PPA), amely penészedés gátlása miatt került elsősorban a nagyüzemi tejtermékekbe és kenyerekbe egyértelműen csökkenti a magzat agyában az idegsejtek fejlődését. Az egyetem tudósai arra figyeltek fel, hogy az autista gyermekek gyakran bélbetegségekkel küzdenek, és székletükben magas PPA szint található. Ezen elindulva kerestek kapcsolatot az agy és a bélrendszer között.

Laboratóriumi körülmények között azt vették észre, hogy a polifoszforsav egész egyszerűen megzavarja, akadályozza az agysejtek között fennálló egyensúlyt. Ez egyfajta gyulladáshoz is vezet, melyet már korábban észleltek az autista gyerekek agyában a kutatók. Több dologgal, például a védőoltásokkal is kapcsolatba hozták már az autizmus kialakulását, ám valódi bizonyítékkal, ráadásul molekuláris szintem most először sikerült előállnia a tudósoknak.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com