Konyha

Alakbarát és ránctalanító túró torta forró napokra

Nyakunkon a ribizli szezon, így a túrótorta sem maradhat ki a nyári édességek közül. Lehet készíteni meggyel, eperrel, áfonyával, málnával vagy fekete szederrel is. Mégis a ribizli-zselével az igazi.

Könnyű édesség és ráadásul nem kell hozzá bekapcsolni a sütőt sem. Az egészséges életmód jegyében egy alakbarát túró torta receptjét kínáljuk olvasóinknak. Így nem kell félteni a nehezen megszerzett bikinivonalunkat sem. Ugyanis cukor helyett eritritet tehetünk bele, amelynek nincs kalória tartalma. Az alapját pedig cukormentes kekszből készítjük, így nem jönnek vissza a beépített úszógumik. Ha laktózmentes túróból és tejszínből, valamint gluténmentes kekszből készítjük, még egészségesebb lesz az édesség.

Fotó: shutterstock / Libre

Fotó: shutterstock / Libre

Mindezeken túl még az ízületeink és az arcbőrünk is örülni fog ennek az édességnek, mert rengeteg zselatint tartalmaz.

Érdemes néhány órával a tálalás előtt elkészíteni, hogy legyen ideje a tortának a hűtőben a kellő állagúra hűlni. Ha lehet puha és magas zsírtartalmú túrót válasszunk hozzá.

Hozzávalók:

0,5 kg túró, 1 csomag lapzselatin, 1 csomag cukormentes keksz, 10 dkg vaj, 25 dkg ribizli, 3 teáskanál vanília aroma, 20 dkg + 15 dkg eritrit, 200 ml habtejszín.

Elkészítése:

Késes aprítóban daráljuk össze a kekszet és a megolvasztott vajat.

Tegyük bele egy 18 centis, kapcsos tortaformába és egy pohár aljával tömörítsük össze a kekszet, amennyire csak lehet. Hűtőbe tesszük.

A túrót beleöntjük késes aprítóba. Hozzá tesszük a 20 dkg eritritet, vanília aromát és alaposan összeaprítjuk.

Négy zselatinlapot (a csomagban lévő hatból) hideg vízbe áztatunk.

Amikor megpuhultak beletesszük a tejszínbe és egy kis lábasba öntjük.

Megmelegítjük a tejszínt addig, amíg el nem olvad benne a zselatin. Gyorsan kész, nem kell forralni.

Hozzáöntjük túróhoz és alaposan összekeverjük.

A túrót rátesszük a vajas keksz tetejére és egyengetjük. Visszatesszük a hűtőbe.

A maradék zselatinlapokat beáztatjuk hideg vízbe.

A ribizlit késes aprítóba tesszük és alaposan összevágjuk.

A masszát egy szűrőn átpasszírozzuk és egy kisebb lábasba öntjük.

A sűrű ribizlilébe beletesszük a 15 dkg eritritet és elkeverjük.

Bele tesszük a meglágyult zselatinlapokat és alacsony hőfokon addig melegítjük, amíg elolvadnak a zselatinlapok.

A kihűlt túró tetejére öntjük és visszatesszük a hűtőbe addig, amíg a ribizlizselé megdermed.