Konyha

A szeletelt kenyér csodája

91 éve kezdték el árulni az első szeletelt kenyereket az Egyesült Államokban.

Napjainkban egyáltalán nem számít újdonságnak a szeletelt kenyér az élelmiszerboltok polcain, pedig nem túl régóta kapható ez a gyakorlatias és kedvelt péktermék.

“A legnagyszerűbb előrelépés az élelmiszeriparban a csomagolt kenyér óta” – ezzel a reklámszöveggel illették 1928-ban a szeletelt kenyeret, melyet elsőként Missouri államban, Chillicothe településen árultak. Rövid időn belül nagy népszerűségre tett szert az amerikai családok körében és elterjedt országszerte, majd világszerte. Első sorban gyakorlati oka volt, hiszen ahogy ma is időt takarít meg az embernek és abból már 20-as évek végén is kevés volt, különösen a családos felnőtteknek. A II. Világháború idején egy rövid időre különféle takarékossági indokokra hivatkozva betiltották a szeletelt kenyeret hazájában az újvilágban, ám akkora közfelháborodást okozott, hogy a kormánynak visszakoznia kellett. Gyakorlatilag egy sorscsapásként tekintettek a szeletelt kenyér tiltására, például a neves napilap, The New York Times még egy háziasszony levelét is közé tette, aki leírta, hogy tönkretették az életét a tiltó rendelettel. Az államokban lévő népszerűségét jól példázza, hogy ott még egy szólás alapjául is szolgált ez a péktermék, gyakran mondják remek dolgokra, hogy valami – „a legjobb dolog a szeletelt kenyér óta”.

Hazánkban is teret hódított, ám azért mi magyarok jobban ragaszkodunk a hagyományos, szeletelés nélküli pékárukhoz.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com