Konyha

Júniusban visszahívott termékek listája

Ezt a hónapot sem sikerült megúszni olyan termék visszahívása nélkül, mely kifejezetten csecsemőkre és kisgyermekekre jelenthetett volna veszélyt.

Ezúttal is változatosra sikeredett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal visszahívott termékeinek listája. A nyár első hónapjában csúszásmentes gyermektál, zöldség szósz, bio mandula és kutyaeledel is színesítette a hivatal mindennapjait. Ismét az állapítható meg, hogy az egészséges életmód híveinek, illetve kisgyermekeknek szánt termékkel, eszközzel kapcsolatosan sajnos megint ilyen eset kapcsán kell említést tennünk.

Június közepén hatósági ellenőrzés során a luxemburgi ellenőrző szerv a határérték feletti melamin kioldódást mért csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt Done by Deer márkájú Kínában készült tálkákból. A nemzetközi értesítési rendszeren (RASFF) keresztül a NÉBIH is értesült a hírről és megtette a megfelelő lépéseket.

Fotó: NÉBIH

Fotó: NÉBIH

Ugyanezen a napon a szlovák hatóság talált szabálytalanságot TAHINI sesame vegetable sauce nevű, Izraelben gyártott zöldség szósznál. Északi szomszédaink szakemberei szójafehérjét mutattak ki a termékben, ám ez az allergén nem volt jelölve a terméken. A hazai hivatalt is értesítették, aki ezután a szabályoknak megfelelően járt el a termékkel kapcsolatosan hazánkban.

Fotó: NÉBIH

Fotó: NÉBIH

A bio mandulában talált rovarokról korábban egy külön cikkben is beszámoltunk, melyet elolvashatsz a beszámoló alatti kiemelésben. Azonban előtte még elmondjuk, hogy a múlt hónap végén egy kutyaeledelt vizsgálatánál vette észre a német ellenőrző hatóság, hogy a Real Nature Wilderness Adult Best Horse nevű termékben túl magas volt a kadmium tartalom. Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy hazánkban 3 milliónál is több kutyát tartanak az emberek, akkor bizony jó nagy lehetett volna a veszélyeztettek száma. A vizsgálat eredményét szintén a RASFF rendszeren keresztül jutott el Magyarországra.

Fotó: NÉBIH.

Fotó: NÉBIH