Konyha

Itt a legegyszerűbb csalamádé recept

A nyár azt is jelenti, hogy itt az ideje a befőzéseknek. Ezúttal egy igazán jól bevált csalamádé receptjét kínáljuk, amelyet akár most, akár egy-két hónap múlva is elkészíthetünk.

Befőttet, lekvárt vagy savanyúságot eltenni egyszerűen életforma. Ugyanis nem csak azért tesszük befőttes üvegekbe a zöldségeket, gyümölcsöket, hogy télen legyen mit enni. Ma már az élelmiszerüzletekben bármi beszerezhető télen-nyáron. A befőzés színtiszta szeretet. Az alapanyagoké, az egészséges életmódé és azoké, akiknek készül. A ráfordított idő és gondoskodás pedig – a szó minden értelmében – meghozza a gyümölcsét.

A csalamádé azon kívül, hogy nagyon finom sültekhez, az egészségünknek is jót tesz. Fotó: shutterstock/iuliia_n

A csalamádé azon kívül, hogy nagyon finom sültekhez, az egészségünknek is jót tesz. Fotó: shutterstock/iuliia_n

Ha megterem a kiskertben a befőzés alapanyaga, akkor nyert ügyünk van, mert spóroltunk és télen is igazán finomakat ehetünk. De eltenni azért is lehet, még ha meg is kell vásároljuk a hozzávalókat, hogy egészségesebben éljünk. A befőtteket, lekvárokat, savanyúságokat ugyanis lehet cukor-, tartósítószer és egyéb hozzáadott anyag nélkül is befőzni. Így nem kell a bolti cukrozott, sok E-számos változattal beérni. Vásárolhatunk remek alapanyagokat kistermelői piacokon vagy akár szedhetünk magunk az arra kijelölt kertekben. Esetleg baráti, családi kiskertekből is származhat a zöldség, gyümölcs.
Mindezen felül a befőzés célja lehet az ajándékozás. A magam részéről már ilyenkor készülök a karácsonyra. Több családtagomnak és barátomnak évek óta adok ajándékba házi ketchupot, paradicsomlevet, lekvárokat és egyéb befőttet. Egyedi ajándék, amely színtiszta szeretettel készült. Mondhatom, hogy mindig sikert aratok.

Az alábbi csalamádé akár karácsonyi ajándék is lehet.

A csalamádé hozzávalói:
1,5 kg káposzta, 1,5 kg paprika, 1 kg uborka, 0,5 kg vöröshagyma, 7 dkg só, 0,5 kg cukor (helyettesíthető ugyanennyi nyírfacukorral), 3 dkg borkősav, 2 dl 20 százalékos ecet.

Elkészítése:
1. A káposztát és az uborkát legyaluljuk.
2. A paprikát és a hagymát vékony szeletekre vágjuk.
3. A zöldségeket egy nagy keverőtálba tesszük.
4. Hozzáadjuk a sót, cukrot, borkősavat és ecetet.
5. Egy napig állni hagyjuk lefedve.
6. Kifertőtlenített befőttesüvegekbe tesszük.
7. Hűvös helyen tároljuk.