Konyha

Gasztro körkép Magyarországról

A magyar emberek étterembe, vendéglátóhelyre, street food büfébe vagy éppen bisztróba járó szokásait, azok rendszerességét vizsgálták meg.

Az egyik legnagyobb gasztronómiai platform hazai változata elkészítette hazánk első Gasztro Körképét. Ehhez segítségül az Ipsos Kutatóintézet választotta. Az intézet vizsgálatai érdekes eredményeket mutatnak a magyar felnőtt lakosság vendéglátóhelyekre járó szokásairól. A reprezentatív felmérés nagyjából 8 millió főre vetíthető ki, akik 41 százaléka legalább félévente, 13 százaléka pedig havi szinten jár étterembe. Többségük a 40 év alatti, legalább érettségivel rendelkező városi lakosságot jelenti. A 25-60 év közötti fővárosiaknál ezek az arányok jóval magasabbak, 56, illetve 16 százalék.

étterem1

Beszédes az a statisztika, ami megerősíti, hogy valószínű édesszájú nemzet vagyunk, mert a leggyakrabban cukrászdába, kávézóba, fagyizóba járnak a magyar emberek, a vizsgáltak közel 70 százaléka tesz így. Saját bevallásuk szerint éttermekben a magyarok 65 százaléka, gyorséttermekben 54 százaléka fordul meg valamilyen rendszerességgel. Arról is képet adott a kutatás, hogy a felnőtt lakosság kevesebb, mint felét érdekli komolyabban a gasztronómia, az ő többségük is általában nő, nagyjából a kétharmaduk. Annak ellenére, hogy a hivatásos gasztronómiai szakemberek meghatározó többsége férfi, a hétköznapi életben még mindig csak durván 25 százalékukat érdekli ez a téma.

étterem2